Juist in crisisgebieden worden mensen extra hard getroffen door extreme weersomstandigheden. Kwetsbare mensen, die vaak al een ramp moesten doorstaan, lijden nu ook nog onder misoogsten. Droogte of juist overstromingen verwoesten complete oogsten.
Drie ZOA-medewerkers over klimaatverandering
Klimaatverandering raakt mensen in crisisgebieden wereldwijd. Wat zien medewerkers van ZOA in de landen waar zij werken? En wat kunnen we samen doen om klimaatvluchtelingen te helpen?
korte én lange termijnoplossingen
ZOA-medewerkers zien hoe klimaatverandering nu al mensen raakt
Klimaatverandering heeft nu al grote gevolgen voor kwetsbare mensen wereldwijd. Welke gevolgen zijn nu al zichtbaar in de landen waar ZOA werkt? En belangrijker nog: hoe kunnen we mensen die getroffen worden door klimaatverandering nu en in de toekomst helpen? Drie ZOA-medewerkers vertellen.
Speciale landbouwtechnieken
James Aleyi is projectmedewerker bij ZOA in Zuid-Sudan. Hij vertelt: "Door overstromingen of juist extreme droogte verliezen mensen hun complete oogst. Er is ook veel veesterfte. Mensen voelen zich machteloos en gefrustreerd. We helpen daarom met speciale landbouwtechnieken waardoor ze wél kunnen oogsten.”
Noodhulp én klimaatweerbaarheid
Kees-Jan Hooglander is noodhulpspecialist bij ZOA. Samen met zijn team reist hij de wereld over om hulp in gang te zetten bij noodsituaties. In zijn werk ziet hij regelmatig de impact van klimaatverandering op kwetsbare mensen wereldwijd. Hij vertelt: “In Ethiopië ontmoette ik een vrouw die al twee uur lang op zoek was naar water. Ze vond een modderpoel en begon te graven. Het modderwater gaf ze haar kinderen te drinken. In zo’n situatie is directe hulp nodig, maar helpen we mensen ook om zich weerbaar te maken tegen extreme weersomstandigheden.”
Vooruit leren kijken
Claire Burger is landendirecteur van ZOA in Uganda. In haar werk ziet zij dagelijks hoe veranderingen in klimaat mensen op de vlucht doen slaan. "Als er geen graasland meer is voor je vee, moet je wel weg. En als iedereen naar dezelfde regio gaat, ontstaan daar snel conflicten over land of water."
Wat we kunnen doen voor klimaatvluchtelingen? Claire: "ZOA helpt mensen ver vooruit te kijken. Met welke technieken kunnen ze hun land wél blijven benutten in de toekomst?” In Uganda gebeurt dat o.a. met behulp van de PIP-methode. "Het is een holistische benadering waarin mensen gevraagd wordt na te denken over de toekomst van hun gezin. Wat willen ze voor hun kinderen? Met wat voor klimaatproblemen denken ze dat hun kinderen te maken zullen hebben? Wie over vijf jaar in de schaduw fruit wil eten, moet vandaag een boom planten.
Samen laten we mensen die getroffen worden door klimaatverandering niet alleen. Na een ramp staan we klaar met noodhulp. En we werken aan lange termijnoplossingen om mensen weerbaar te maken. Help je mee met een gift?
Doneer en help klimaatvluchtelingen
Voor € 35,- help je bijvoorbeeld al een getroffen familie met een noodpakket met voldoende voedsel en water. Je kunt ook als kerk of organisatie helpen.