Overslaan en naar de inhoud gaan

Duizenden Sudanezen op de vlucht: ZOA start met noodhulp

Er zijn grote voedseltekorten in Sudan en de gezondheidszorg staat op instorten. Sinds de gevechten in het land uitbraken drie weken geleden, zijn duizenden Sudanezen op de vlucht. In het relatief veilige oosten van Sudan is ZOA gestart met een noodhulpprogramma.

Doneer nu

Sudan
Lees meer

Noodhulp in Sudan

Zorgen om dreigende voedselcrisis

Terwijl de gevechten in Khartoem in alle hevigheid doorgaan, zien ZOA-medewerkers grote aantallen vluchtelingen aankomen in de regio Gedaref. Daarom is ZOA hier direct gestart met noodhulp. 

“Naast noodhulp aan vluchtelingen, willen we vooral kijken hoe een mogelijke voedselcrisis voorkomen kan worden”, zegt ZOA-landendirecteur Harmen Sas. “Gelukkig is het in het oosten van het land een stuk veiliger. Daarom kunnen we in Gedaref noodhulp bieden en boeren ondersteunen met zaaigoed voor het regenseizoen begint.”

Veiligheidsituatie 

In Khartoem, maar ook de regio Darfur is de spanning van het conflict tussen rivaliserende groepen en het nationale leger duidelijk voelbaar. “Huizen worden geplunderd en de helft van de ziekenhuizen in Khartoem is dicht”, vertelt Harmen. De ZOA-kantoren in Darfur zijn op dit moment gesloten, omdat het te onveilig is. Harmen: “Er is in Zuid-Darfur op onze toegangspoort geschoten en er vinden plunderingen plaats bij kantoren van hulporganisaties. We kunnen hier niet naar onze programmagebieden, totdat we zeker weten dat het veilig is.”

Harmen Sas

Noodhulp

Aan de andere kant van het land - in het oosten van Sudan - is ZOA gestart met een noodhulpprogramma. “Ons kantoor in de regio Gedaref is nog steeds operationeel en we hebben hier voldoende voorzieningen en middelen om hulp te bieden”, zegt Harmen. In de regio woonden al veel vluchtelingen uit Ethiopië en nu komen er een nieuwe vluchtelingen vanuit Khartoem bij. ZOA helpt met noodhulp als schoon (drink)water, voedseldistributie, onderdak en het uitdelen van hygiënepakketten. Harmen: “De komende tijd willen we kijken of we kunnen starten met cashdistributies.” Met cashvouchers kunnen vluchtelingen uit Khartoem dan zelf in hun eerste levensbehoeften voorzien. 

Voedselzekerheid

Harmen maakt zich zorgen over een mogelijke voedselcrisis. “Er zijn uitdagingen op het gebied van water en ook in de agrarische sector, omdat Sudan een heel droog land is”, vertelt hij. “We zijn blij dat we in het oosten van het land boeren kunnen helpen met zaaigoed en trainingen, zodat de voedselvoorziening niet stil komt te liggen.” Daarom is het belangrijk dat deze projecten voor boeren blijven doorgaan nu het zaai-seizoen begint. Harmen: “Als deze oogst mislukt, dan is dat een ramp voor de voedselvoorziening in Sudan.”

Sudan

Op dit moment zijn de ruim zeventig ZOA-medewerkers in Sudan in veiligheid. Harmen, die recent met zijn gezin naar Nederland evacueerde, staat dagelijks in contact met zijn team. “Het is onduidelijk hoe dit conflict zich gaat ontwikkelen”, vertelt hij. “Ik zie de kracht van de mensen die aan het werk zijn, daar ben ik hoopvol over. Maar de Sudanezen hebben onze hulp nu heel hard nodig.” Als de situatie het toelaat, wil Harmen zo snel mogelijk terugkeren naar zijn team in Sudan.

 Ja, ik help mee en doneer voor hulp in Sudan