Overslaan en naar de inhoud gaan

"Een kind kiest niet waar zijn wieg staat"

Hoewel pas 31 jaar jong, is Hielke Zantema al een ervaren noodhulpverlener bij ZOA. “Ik kan de ongelijkheid in kansen in de wereld niet accepteren.”

Goede voorlichting en onderwijs

Hij roept mij op om er te zijn voor de naasten in nood

''Met al die steun in geld en gebed kunnen wij iets betekenen op de donkerste plekken van de wereld. Dat drijft mij elke dag bij het werk dat ik voor ZOA mag doen.”

Hoe ben je in dit werk verzeild geraakt?

“Op de middelbare school was ik alleen maar bezig met voetbal, meisjes en gamen. Ik wist niet wat ik met mijn leven aan moest. Totdat ik in de vijfde klas bleef zitten. Toen moest ik nadenken over de vraag: wat geeft mij energie? Waar kom ik mijn bed voor uit? Ik bleef toen haken bij de enorme ongelijkheid in de wereld. Terwijl ik alle kansen heb en ze vergooi, zijn er anderen in de wereld die geen kansen hebben, terwijl ze dat dolgraag willen. Dat is niet normaal. Het is wel de realiteit, maar ik kan het niet accepteren. Ik besloot dat ik daar iets aan wil doen.”

Welke rol speelt je geloof in deze keuze?

“Mijn christelijke opvoeding en geloof heeft me geholpen om dit scherp te zien. Jezus accepteert die ongelijkheid in kansen ook niet. Hij roept mij op om er te zijn voor de naaste die in nood is. Natuurlijk is er in Nederland ook nood, maar ik zag dat mensen die getroffen worden door een oorlog of een natuurramp het hardst getroffen zijn. Ze zijn vaak alles kwijt, moeten hun huis achterlaten en verliezen alle hoop voor de toekomst. Ik raakte ervan overtuigd dat ik daar mijn talenten voor wilde inzetten.”

Hoe maak je het verschil voor deze mensen?

“Ik heb een tijdje gewerkt in het noordoosten van Uganda, in een gebied geteisterd door conflict en droogte. De kinderen hebben heel weinig kansen om iets te bereiken. In het beste geval worden de jongens herders van geiten, koeien of kamelen. De meisjes worden al jong besneden en moeten de rest van hun leven al het zware werk doen. Daarom moet je juist bij kinderen beginnen. Hun levensverhaal staat nog aan het begin en kan je nog beïnvloeden. Dat is ook wat ZOA doet: deze kinderen kansen geven door goede voorlichting en onderwijs aan te bieden. Alleen zo kan je de kans-armoede doorbreken.”

Je bent zelf ook net weer vader geworden. Wat doet dat met je?

“Als ik thuiskom en in de ogen van mijn dochters kijk, zie ik ook die meisjes in Uganda voor me. Ik ben natuurlijk een enorme geluksvogel. Ik had wel alle kansen, mijn dochters straks waarschijnlijk ook. Een kind kan niet kiezen waar het geboren wordt. Je hebt te dealen met de kansen die je krijgt. Daar heb je geen invloed op. Maar we hebben wel invloed op de kansen die we géven. Vervolgens is het aan de mensen daar om het aan te pakken. Wat ze ermee doen is hún verantwoordelijkheid.”

Waarom werk je juist voor ZOA?

“ZOA zet zich in voor de mensen in acute nood bij een oorlog of natuurramp. Dat zijn verschrikkelijk moeilijke omstandigheden, die maar een paar organisaties aandurven. In die heftige gebieden wil ZOA er zijn voor mensen die niet weten wat ze overkomen is. We richten ons op de zwaarste getroffenen en geven extra hulp aan de meest kwetsbaren: kinderen, gehandicapten, vrouwen. Dat lijkt toch op wat Jezus deed toen hij op aarde was? Maar het is zelfs nog meer dan dat: eigenlijk zijn wij de handen en voeten van iedereen die ons werk steunt. Met al die steun in geld en gebed kunnen wij iets betekenen op de donkerste plekken van de wereld. Dat drijft mij elke dag bij het werk dat ik voor ZOA mag doen.”

Doneer voor kinderen op de vlucht

Wereldwijd worden talloze kinderen in een vluchtsituatie geboren. Hun toekomst is onzeker: jaarlijks overlijden duizenden kinderen door een gebrek aan voedsel of schoon drinkwater. ZOA is trouw aan kleine en grotere vluchtelingen en helpt onder andere met voedsel, schoon drinkwater en onderdak. Help je mee?