Overslaan en naar de inhoud gaan
Hanna in de noodopvang in Syrië

Hanna blijft vrolijk, ook in de noodopvang 

Hij is een opvallende verschijning in de noodopvang. Sinds de aardbeving op 6 februari verblijft de 22-jarige Hanna, die een verstandelijke beperking heeft, met zijn ouders en broer in een Syrisch-orthodoxe kerk in Aleppo. Zijn vrolijkheid, óók daar, valt op. 

Doneer nu

Hanna verblijft sinds de aardbeving in een kerk 

Een sprankje vrolijkheid in de noodopvang 

“Waar is de raket ingeslagen?” vroeg de 22-jarige Hanna zijn ouders, toen hun huis op 6 februari begon te schudden. Voor hij er erg in had, tilde zijn vader hem op en sjouwde hem in alle haast naar beneden. “Nee zoon, dit is een aardbeving”, riep zijn moeder.  

“Het is alsof we met vakantie zijn”, zegt Hanna breed lachend. “Ik ontmoet allemaal leuke nieuwe mensen hier!” De vrolijke inborst van de 22-jarige Syriër geeft een vleugje ontspanning, in de trieste werkelijkheid van de noodopvang voor aardbevingsslachtoffers in een Syrisch-Orthodoxe kerk in Aleppo. 

Sinds 6 februari staat Hanna’s leven stil, net als dat van zijn ouders en broer. Het conflict in Syrië duurt al langer dan de helft van zijn leven. Ook al is hij verstandelijk beperkt, Hanna kent de gevolgen van dat conflict maar al te goed. Bij het schudden van de aarde dacht hij dan ook meteen aan een zoveelste raketaanval. 

Hanna met zijn ouders

Of het gezin ooit weer naar huis kan, is zeer de vraag. “Ons huis is voor 75 procent beschadigd”, vertelt de vader van Hanna. Hij zou graag een bouwkundige controle willen, om erachter te komen wat nodig is om het huis weer bewoonbaar te krijgen. Maar de wachttijden daarvoor zijn lang. Er zijn zoveel mensen die zo’n controle willen.  

Voorlopig lijkt er voor het gezin niets anders op te zitten dan overleven in de noodopvang. Ze zijn dankbaar voor de steun die ze daar nu krijgen. ZOA zorgt er voor voedsel en financiën, zodat een Syrische organisatie de opvang draaiende kan houden. 

Hanna in de noodopvang

Hoewel Hanna kan genieten van de nieuwe mensen om hem heen, zou hij ook wel graag weer naar huis willen. “Het eerste wat ik dan ga doen is televisiekijken”, vertelt hij. “Het nieuws. Ik wil weten wat er allemaal gebeurt.”

ZOA werkt met EO Metterdaad, Red een Kind, Tearfund, Woord en Daad en Dorcas samen in het Christelijk Noodhulpcluster. Bij grote rampen en crises komt het Christelijk Noodhulpcluster snel in actie.  

Samen kunnen we er zijn voor onze naasten in Syrië. Help je mee door een donatie te doen voor de slachtoffers van deze ramp?

Ja, ik help de slachtoffers van de aardbeving in Syrië