Overslaan en naar de inhoud gaan
Antony Caleesious

Antony Caleesious: ooit vluchting, nu landendirecteur voor ZOA

De Sri Lankaan Antony Caleesious moest als kind tot twee keer toe zijn land ontvluchten als gevolg van de burgeroorlog. “Het was heel moeilijk voor ons gezin om als vluchtelingen in India te overleven. Ik kon geen opleiding volgen. Daarom wilde ik later graag werken voor een vluchtelingenorganisatie. Ik wilde ervoor zorgen dat vluchtelingenkinderen wél naar school kunnen gaan.”

een carriere bij ZOA

'ZOA is een organisatie waar je veel kansen krijgt'

Antony werkt al 18 jaar voor ZOA. Eerst in zijn geboorteland Sri Lanka, nu in Nigeria. De uitdagingen in dit Afrikaanse land zijn enorm. De gigantische bevolking van meer dan 200 miljoen mensen zit in de wurggreep van geweld. “Noodhulp is daarom onze eerste prioriteit,” legt Antony uit. “Maar daarnaast zetten we ook stappen om ervoor te zorgen dat mensen minder afhankelijk worden. Want bij ZOA draait het niet om het uitvoeren van projecten, we werken aan een programma voor de lange termijn.”

Sinds 2021 werkt Antony als landendirecteur in Nigeria. “Schrijnende armoede is hier een groot probleem. Maar nog ingrijpender is de angst waar mensen voortdurend in leven. De bevolking zit hier tussen twee vuren. Ze kunnen zich niet vrij bewegen door het steeds oplaaiende geweld en de overvallen van terreurgroepen als Boko Haram. We zien de situatie eigenlijk alleen maar verslechteren.”

Afhankelijk

Doordat mensen jarenlang in zulke gewelddadige en onzekere omstandigheden moeten leven, zijn ze afhankelijk geworden van hulp. “Zodra mensen weer iets van een bestaan hebben opgebouwd, raken ze dit een volgend moment weer kwijt door bijvoorbeeld een overval op hun dorp. Vanuit de overheid hoeven de mensen geen hulp te verwachten. De problemen zijn gewoonweg te groot. Ze zijn dus echt afhankelijk van hulporganisaties zoals ZOA om überhaupt te overleven.”

Lange termijn

De eerste focus ligt voor ZOA in Nigeria dan ook op noodhulp. Toch hoopt Antony in deze complexe context te werken aan een langetermijnstrategie. “Het verhaal van de Barmhartige Samaritaan spoort mij hiertoe aan. Als de samaritaan weer verder moet reizen, regelt hij ook voor lange termijn zorg. Ook bij ZOA draait het niet om een project, maar werken we aan een programma. We stellen de vraag: wat hebben mensen nodig in het vervolgtraject? Dat gesprek met de mensen zelf aangaan, vind ik een heel belangrijk onderdeel van mijn werk.”

Anthony in the field, talking with people

Innovatief

Een van ZOA’s kernwaarden is ‘de mens centraal’. Dat lijkt een open deur, maar is geen vanzelfsprekendheid. “Als de mens centraal je uitgangspunt is, dan handel je vanuit het belang van de vluchtelingen. We zoeken waar dit aansluit op de wensen van de donoren, niet andersom." 

In de afgelopen 18 jaar bij ZOA heeft Antony alle kansen aangegrepen om zich te blijven ontwikkelen . “Ik vind het heel prettig dat ZOA een hiërarchisch platte organisatie is. Ik heb echt het gevoel dat bij elke mening telt. Doordat je vaak werkt in complexe situaties moet je voortdurend innovatief zijn. Bij ZOA krijg je daar alle ruimte voor. Dat zoeken naar nieuwe wegen sluit heel goed aan bij mijn leergierigheid en talenten, waardoor ik met veel motivatie mijn werk kan doen.”

Wij zijn er voor mensen die alles zijn kwijtgeraakt door een oorlog of een ramp. Met een team van zo'n 1000 collega's bieden we overal ter wereld noodhulp en helpen we bij de wederopbouw. Sluit je aan! 

Bekijk de vacatures