Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe helpt ZOA de slachtoffers van de aardbeving?

De omvang van de aardbevingsramp in Turkije en Syrië is onvoorstelbaar groot. ZOA werkt sinds 2014 in Syrië, waar zich al twaalf jaar een humanitaire crisis voltrekt. Hoe verleent ZOA nu hulp, in een land waar de nood reeds zo hoog was?

Doneer nu

Lees meer

ZOA medewerkers: slachtoffers én hulpverleners

‘Dit is nog maar het begin van de ramp’

Kapotte gebouwen, angstige mensen. Een week na de aardbeving wordt het drama in de Syrische stad Aleppo alsmaar zichtbaarder. “In gesprek met mensen in de opvangcentra wordt de impact pas echt duidelijk”, zegt directeur Marjanne van Vliet van ZOA in Syrië. “Er is een voelbare angst voor wat er gaat komen. Ik denk dat dit pas het begin is van de ramp.”

Ramp na ramp treft Syrië. Het conflict dat al twaalf jaar duurt en dat zoveel mensen op de vlucht heeft gedreven. Een recente cholera-epidemie. En nu een allesvernietigende aardbeving – midden in een koude winter. “De mensen zijn verslagen”, zegt Marjanne. “Ze hebben gewoon geen emotionele buffer meer om hier een antwoord op te hebben.”

Overal angst

Ook medewerkers van ZOA in de stad zijn slachtoffer. Wael Abboudi bijvoorbeeld sliep een paar nachten buiten met zijn gezin, uit angst voor instorting van zijn huis. “Niemand verwachtte dat dit in Aleppo zou gebeuren”, vertelt hij. “Deze stad is al zo vaak vernield.” De meeste huizen in de stad zijn oud of kapotgeschoten en daardoor niet bestand tegen een aardbeving.

Wael kon na een paar dagen gelukkig terug naar zijn huis: het is nog grotendeels intact. Nu zet hij zich met ZOA in om mensen te helpen, die dakloos zijn geworden. “Er is overal angst. Sommige mensen kunnen niet eens meer normaal functioneren. Ze hebben geen idee hoe hun toekomst eruit ziet en of ze ooit nog terug naar hun huis kunnen.”

ZOA medewerkers in overleg

Bouwkundige inspecties

ZOA zet, samen met andere hulporganisaties, een team van bouwkundigen in die gebouwen langs gaan om te kijken of de huizen nog veilig zijn. “Ze komen binnen op verzoek van de bewoners om te kijken of de scheuren in de muren diep of oppervlakkig zijn”, legt Marjanne uit. “Als zij concluderen dat het veilig genoeg is voor de mensen om weer in hun huizen te trekken, geeft dat een stukje zekerheid. Dat is heel belangrijk.”

Opvangcentra

Veel huizen zijn niettemin compleet verwoest of onbewoonbaar geworden. Wie niet terug naar huis kan of durft, zoekt vaak onderdak in een opvangcentrum. Verschillende scholen en kerken zijn als zodanig ingericht. ZOA zorgt daar, samen met lokale partners, voor voedsel, water, matrassen en dekens. Met grote trucks wordt nu meer water naar het gebied gebracht.

In de opvangcentra helpt iedereen mee om noodhulppakketten klaar te maken. Oók de mensen die er zelf worden opgevangen.

Marjanne kijkt uit over Aleppo

Contant geld

Ook in de havenstad Lattakia is de schade groot. Net als in Aleppo vielen daar ook veel doden en gewonden en zijn nog altijd veel mensen vermist. Om de meest kwetsbare mensen in beide steden goed te kunnen helpen, werkt ZOA nu hard aan de snelle implementatie van een project om contant geld te distribueren.

Dit houdt in dat in eerste instantie 2750 huishoudens die direct getroffen zijn door de aardbeving, drie maanden lang 95 euro krijgen. Dat geld kunnen ze besteden om hun meest urgente noden te lenigen. Ze kunnen er bijvoorbeeld voedsel, water of dekens van kopen, of materialen om hun huizen mee te repareren.

Omdat ZOA al veel langer met dit soort distributies werkt, is deze vorm van hulp snel te realiseren. De sterke aanwezigheid van ZOA in de getroffen gebieden, maakt een snelle reactie mogelijk. Het helpt enorm dat coördinatiestructuren al aanwezig zijn, legt Marjanne uit. “Omdat we al zolang noodhulp in Syrië bieden, kunnen we nu snel opschalen.”

Samen kunnen we er zijn voor onze naasten in nood. Help je mee door een donatie te doen voor de slachtoffers van deze ramp?

Jongens in Aleppo

Ja, ik help de slachtoffers van de aardbeving in Syrië

Voor €65,- help je één gezin met een noodpakket voor een maand. Je kunt ook doneren als bedrijf of kerk.

ZOA werkt met EO Metterdaad, Red een Kind, Tearfund, Woord en Daad en Dorcas samen in het Christelijk Noodhulpcluster. Bij grote rampen en crises komt het Christelijk Noodhulpcluster snel in actie.