Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe is het nu in Oekraïne?

Drie maanden geleden brak de oorlog uit in Oekraïne en reisde ZOA af naar het land om noodhulp te verlenen. Noodhulpspecialist Hielke Zantema keerde vorige week terug uit het land en doet verslag van de situatie ter plaatse.

Hielke zantema over situatie oekraïne

‘Oekraïners zijn enorm strijdvaardig. Ze houden elkaar op de been.’

Nu de oorlog zo’n drie maanden aan de gang is en het minder het voorpaginanieuws beheerst, vraag je je misschien af: Hoe is de situatie nu? Hielke Zantema bezocht kortgeleden het land om te inventariseren welke hulp nodig is: “Het is niet te bevatten wat ik aantrof: gebombardeerde woonwijken, scholen, ziekenhuizen… Tegelijkertijd zijn de Oekraïners heel strijdvaardig en steunen ze elkaar.”

Hoewel veel mensen Oekraïne zijn ontvlucht, zijn er ook 8 miljoen interne vluchtelingen. Hoe is hun situatie en wat hebben zij nodig? Met deze missie vertrok Hielke onlangs naar Oekraïne. Hij bezocht twee gebieden: een regio ten noorden van Kiev, dat tijdens de eerste weken van de oorlog zwaar onder vuur is genomen. En een gebied zo’n 7 uur rijden ten oosten van Kiev, waar veel interne vluchtelingen uit o.a. Charkov en de Donbas naartoe zijn gevlucht.

Donbas

De hevigste gevechten vinden op dit moment plaats in de Donbas. De Russen lijken er op uit te zijn een deel van de Donbas af te sluiten. De buitenlandminister Sergej Lavrov van Rusland gaf zelf ook recent toe dat de 'Donbas de hoogste prioriteit had'. Maar als Rusland echt de hele Donbas wil hebben, moeten ze nog wel een heel deel veroveren. Waaronder Kramatorsk waar het Oekraïense hoofdkwartier zit. (Bron: RTL Nieuws).

Hielke: “Ik ben in dorpen geweest waar 80 tot 90 procent van de gebouwen verwoest is. Daar wonen nog mensen, want lang niet iedereen heeft de mogelijkheid om te vluchten. Zo sprak ik een oude man van in de zeventig. Van zijn huis was na een bombardement weinig over. Hij was vooral verontwaardigd en verbijsterd. ‘Waarom gebeurt dit? Waartoe? Waarom overkomt mij dit?’ Daar kun je als hulpverlener geen antwoord op geven. Het is ook niet te bevatten als je de gebombardeerde woonwijken, scholen, ziekenhuizen ziet… Ik sta daar net zo machteloos als die man, en ik kan op zo’n moment alleen maar luisteren en een arm om hem heenslaan.”

Reparaties en wederopbouw

Tegelijkertijd maakt het maar wat duidelijk hoe belangrijk de hulp van ZOA is. Zo werd tijdens de missie in kaart gebracht welke huizen compleet verwoest zijn, en wie van de inwoners vervangend onderdak nodig heeft. Maar ook zijn er veel woningen deels beschadigd. Denk aan kapotte ruiten of een beschadigd dak. Hielke: "Daar kunnen we heel snel stappen zetten door geld te geven voor herstelwerkzaamheden, of door een bouwkundig ingenieur naar het huis te laten kijken om te zien welke reparaties nodig zijn. Zo kun je heel concreet mensen helpen bij een van hun eerste levensbehoeften, namelijk onderdak. En hoewel het nog ver weg lijkt, is het van groot belang die reparaties uit te voeren voordat de koude winter aanbreekt.”

Hielke bezocht ook een oostelijke regio waar veel interne vluchtelingen naartoe zijn gevlucht. ZOA biedt daar acute noodhulp. Hielke: “Dit gebied ligt heel strategisch voor mensen uit verschillende regio’s. Bovendien is het tot nu toe geen doelwit geweest van de Russen. Daar worden nu zo’n 200.000 á 300.000 interne ontheemden opgevangen. Het is enorm schrijnend om die kapotgeschoten gebieden te zien en de verhalen van mensen te horen. Tegelijkertijd hebben Oekraïners een enorme strijdlust. Ik ben eigenlijk niemand tegengekomen die compleet moedeloos was. De mensen steunen elkaar en houden elkaar op de been. Dat is ondanks de tragedie heel hoopvol om te zien.”

Doneer en help mensen in nood