In beide landen zijn maar weinig hulporganisaties actief. Daarom zet ZOA alles op alles om in deze rampgebieden noodhulp te kunnen verlenen. Want één ding is duidelijk: de nood is ongekend hoog. Mensen zijn bang dat de wereld ze vergeet. “De verhalen uit Libië en Marokko zijn hartverscheurend”, zegt ZOA-directeur Chris Lukkien. “De meeste overlevenden hebben niet alleen doden te betreuren, ze zijn ook alles kwijt. Deze mensen willen we er niet alleen voor laten staan.”
Stevige tenten
In Marokko werkt ZOA samen met een lokale partnerorganisatie die in het oosten van Marrakech noodhulp biedt. Mensen die door de aardbeving hun huis zijn kwijtgeraakt, wordt onderdak geboden in stevige tenten. Hierin kunnen zij veilig, weersbestendig en redelijk goed geisoleerd verblijven. De tenten hebben een metalen buigbaar frame en zijn geschikt om zelfs een paar jaar in te wonen.
ZOA's partnerorganisatie werkt in een dunbevolkt gebied waar momenteel nog geen andere organisaties hulp bieden. Mensen wonen tussen de bergen in de valleien, en zijn moeilijk bereikbaar. Toch lukt het de organisatie om ter plekke te zijn en met kleine trucks de materialen voor de tenten naar de plaats van bestemming te vervoeren.
Instabiel
Libië is een gevaarlijk en instabiel land, waar hulporganisaties moeilijk veilig kunnen werken. Maar dat is geen reden om de Libiërs in de steek te laten, zegt Lukkien: “ZOA werkt overal in de wereld in de gevaarlijkste gebieden. Het is onze roeping om juist daar hulp te verlenen.”
Foto: International Medical Corps