Overslaan en naar de inhoud gaan
Watersnood in Zuid-Sudan

Meer dan een dijk alleen 

Het lijkt zo voor de hand liggend: een dijk bouwen in een gebied in Zuid-Sudan, waar mensen vanwege overstromingen honger en armoede lijden. Maar het slagen van zo’n project is afhankelijk van de manier waarop het wordt gedaan, zeggen Daniëlla Lankman en Iris Vogel van ZOA. “Een dijk is wat anders dan een hoop zand.”

ZOA bouwt dijk in Zuid-Sudan

Goede hoop op een nieuwe oogst

Ze waren gewend aan forse regenval, maar de laatste jaren is het extreem vanwege klimaatverandering. Zo’n 350 boerengezinnen in het Zuid-Sudanese gebied Akon-Noord slaan ieder jaar op vlucht, omdat hun grond volledig onderloopt. Extreme regenval spoelt alles weg: hun gewassen en dieren, hun hutten. Een goede oogst hebben ze al een aantal seizoenen niet meer gehad. Het gevolg is dat mensen honger en armoede lijden. 

Vorig jaar organiseerde Stichting Pharus, een strategisch partner van ZOA, een dag voor kennisdeling over watermanagement in Zuid-Sudan. Deze bijzondere bijeenkomst resulteerde in een plan om een dijk te bouwen in Akon-Noord. Naast ZOA startte ook hulporganisatie Imena Foundation een soortgelijk pilotproject met Stichting Pharus.

Duurzaam

“Een dijk bouwen lijkt voor de hand liggend”, zegt Daniëlla Lankman van ZOA, die samen met Iris Vogel vanuit Nederland nauw betrokken is bij het project. “Maar de manier waarop dit gedaan wordt, bepaalt of het slaagt. In het verleden hebben mensen in dit gebied ook geprobeerd om hun huizen en gewassen te beschermen met dijken, maar helaas hielden die niet lang stand.

ZOA en Dorcas, die in Zuid-Sudan intensief samenwerken, kregen dankzij Stichting Pharus de kans om een dijk te bouwen die wél duurzaam is. Na een grondige voorbereiding en inschrijvingsprocedure ging begin de lokale aannemer begin dit jaar aan de slag. 

Dijk die geen stand hield in Zuid-Sudan

Er is heel nauwkeurig gekeken waar de dijk precies moest komen te liggen”, vertelt Daniëlla. “Het moet natuurlijk niet zo zijn dat het water buiten de dijk het dorp verderop wegspoelt. Of dat je de boeren helpt, maar de vissers in de problemen brengt. Die zijn er ook veel in de gemeenschap.”

Met graafmachines en bulldozers werd de dijk van 5 kilometer lang aangelegd, volgens een methode die zorgt voor extra versteviging. Een Nederlandse ingenieur, Frank van der Heijden, ontwierp en begeleidde de bouw. Hij is waterexpert en deelt zijn kennis met de gemeenschap in Akon-Noord, zodat zij in de toekomst de dijk zelf kunnen onderhouden. 

Klimaatbestendig

De dijk stond al snel. In april zijn ZOA en Dorcas, opnieuw met steun van Stichting Pharus, gestart met de tweede fase van het project: klimaatbestendige landbouw in het gebied binnen de dijk. “De mensen in de gemeenschap wilden er graag meteen gebruik van maken”, zegt Iris.

“We hebben mensen gereedschappen gegeven, maar ook zaden voor gewassen die meerdere keren per jaar geoogst kunnen worden. En trainingen om deze te laten groeien”, vertelt ze. Het gaat bijvoorbeeld om tomaat, okra, aubergine, ui en amarant. Ze zijn gezond en voor de lokale markt interessant.

De nieuwe dijk

De verwachting is dat de 350 boerengezinnen binnen de dijk dit jaar niét meer op de vlucht hoeven te slaan als de regen komt. Zij kunnen met hun oogsten bijdragen aan het voeden van de in totaal 3500 mensen in Akon-Noord. “Als dit project succesvol blijkt, hopen we nog meer dijken te gaan bouwen in Zuid-Sudan”, zeggen Daniëlla en Iris. 

Samen laten we mensen die getroffen worden door klimaatverandering niet alleen. Na een ramp staan we klaar met noodhulp. En we werken aan lange termijnoplossingen om mensen weerbaar te maken. Help je mee met een gift?

Doneer en help klimaatvluchtelingen

Voor € 35,- help je bijvoorbeeld al een getroffen familie met een noodpakket met voldoende voedsel en water. Je kunt ook als kerk of organisatie helpen.