Overslaan en naar de inhoud gaan
Sudan Isam with his daughters

‘Mijn vrouw en dochter zijn niet veilig in Sudan’ 

Al meer dan een half jaar woedt er een bloedige burgeroorlog in Sudan. Terwijl zijn vrouw en jongste dochter zijn nog op de vlucht zijn in Sudan, wist ZOA-medewerker Isam (61) te ontkomen naar Egypte. Lees hier zijn verhaal. 

ZOA-medewerker Isam in sudan

’s Nachts schuilen onder de trap 

Sinds de gevechten in Sudan in april van dit jaar zijn begonnen zijn al vijf miljoen mensen op de vlucht geslagen, waarvan ruim één miljoen naar het buitenland. Eén van hen is Isam Siddig, die nu veilig in Egypte is. Hij is erg bezorgd over zijn vrouw en dochter die nog in Sudan zijn. 

Het is 14 april 2023. Over een week zit de Ramadan erop en Isam heeft besloten om dat dit jaar met zijn gezin bij familie in Egypte te gaan vieren. Door de naderende feestelijkheden zijn vliegtickets moeilijk te krijgen. Zijn twee oudste dochters zijn daarom al vooruit gereisd. Vandaag vliegt Isam zelf, over twee dagen komen en zijn vrouw en jongste dochter er achteraan. 

Tenminste – dat is het plan. Maar dat plan wordt verstoord doordat op 15 april hevige gevechten uitbreken in Khartoum, de hoofdstad waar Isam met zijn familie woont. “Ik vond het vreselijk dat ik er niet kon zijn voor mijn vrouw en dochter”, zegt Isam vanuit Egypte. “Ze waren zo bang. Er werd zwaar geschoten. Dag en nacht schuilden ze onder de trap. Water en elektriciteit waren afgesloten. Ze hadden nauwelijks eten en drinken, en doordat er geen water was werkte ook het toilet niet meer.” 

Na vier dagen krijgen ze een lift aangeboden van een familielid naar een plek buiten de hoofdstad, waar het dan nog veilig is. De eerste maanden kunnen ze daar relatief veilig verblijven, maar hun huis in Khartoum is vogelvrij. “Nadat ze vertrokken waren hadden plunderaars vrij spel. Mijn hele huis is leeggeroofd: laptops, TV, telefoons, geld, de generator en gouden sieraden. Meerdere keren is er toegeslagen, totdat er niks anders over was dan de muren.” 

In augustus bereiken de strijdende groepen het vluchtelingenkamp bij Um Ruwaba, waar zijn vrouw en jongste dochter hun toevlucht hebben gezocht. De situatie slaat helemaal om, en het wordt er erg onveilig, zegt Isam. “Ze mochten niet meer in of uit, ze werden aangerand, de winkels geplunderd en sommige personen werden gegijzeld voor losgeld. Iedereen kon een doelwit worden, het was heel beangstigend.”

Hygiene distributie Sudan

Het is zijn jongste dochter inmiddels gelukt om in Egypte te komen, maar zijn vrouw heeft nog geen visum en verblijft nog bij familie in Sudan. Isam is erg bezorgd. De gevechten verspreiden zich steeds verder over het land, waarbij ook vluchtelingen niet worden ontzien. Veel vluchtelingen hebben al meerdere keren hun boeltje bij elkaar moeten pakken om steeds weer verder te vluchten. 

Isam lijdt ernstig onder de stress. “Mijn gezondheid gaat hard achteruit. Ik heb diabetes en mijn bloeddruk is hoog. Ik kan ook nauwelijks slapen, omdat ik me zorgen maak om mijn vrouw en wat haar kan overkomen, terwijl ik mijn dochters troost dat het goedkomt met hun mama en dat ze binnenkort weer bij ons komt.” 

Ze zijn dan wel veilig, maar door hun vlucht naar Egypte staat ook het leven van zijn dochters op de kop. De oudste dochter is haar baan kwijt geraakt, terwijl de twee andere dochters niet verder kunnen studeren, omdat de scholen in Sudan geplunderd en verwoest zijn en voorlopig gesloten blijven door de oorlog. 

Ondanks alles blijft Isam hoop houden: “Ik bid dag en nacht tot God of Hij de oorlog wil stoppen, mijn vrouw en dochters wil beschermen en dat we spoedig worden herenigd om in vrede en vreugde met elkaar verder te leven.” 

Voor mensen in crisisgebieden is er geen stille nacht. Want hoe kun je rustig slapen als je moet vluchten voor een oorlog of ramp? Laten we ze niet vergeten. Met jouw hulp kunnen we zorgen voor voedsel, water en een veilige plek - ook tijdens de kerstdagen. Maak jij het mogelijk?

Geef vluchtelingen een veilige, warme plek!

Elke bijdrage is welkom en maakt verschil. Voor €54 help je bijvoorbeeld al een gevlucht gezin met een onderdakpakket. Je kunt ook als kerk of organisatie doneren.