De Vergeten Lijst

De wereld is in grotere nood dan ooit! Het aantal vluchtelingen is nu al meer dan 80 miljoen. Acute crises komen vaak even in de media, maar worden dan vergeten. Ondertussen gaat het lijden van de getroffen mensen jarenlang door. Maar ZOA vergeet hen niet! Daarom presenteren wij de Vergeten Lijst. Met aandacht voor slachtoffers van vergeten rampen.

Met de Vergeten Lijst richt ZOA de schijnwerpers op vijf landen met complexe en langdurige crisis. De situatie in deze landen voor de bevolking is schrijnend en de nood is hoog. Het gaat om de landen Congo, Burundi, Colombia, Zuid-Sudan en Myanmar. De Vergeten Lijst is zorgvuldig samengesteld aan de hand van diverse criteria en bronnen. Lees meer over de criteria en bronnen voor de Vergeten Lijst.

1. Congo

Wat is er aan de hand in Congo? Is het daar ooit rustig geweest? Het land heeft zeer gewilde grondstoffen, de wereld vecht erom. Dat leidt tot onmetelijk veel geweld, machtsmisbruik en uitbuiting. Rebellen ronselen kindsoldaten en er is veel geweld tegen vrouwen. Miljoenen Congolezen zijn ontheemd, lijden honger en zijn ernstig getraumatiseerd.

jlk mei 10 2019101

Zo’n 15 miljoen Congolezen zijn afhankelijk van humanitaire hulp. Zij hebben geen drinkwater en niet genoeg voedsel. Veel problemen versterken elkaar. Een oplossing van het één is niet mogelijk zonder de andere aan te pakken. Ingewikkeld? Ja. Uitzichtloos en hopeloos? Niet als het aan ZOA ligt!

Op een dag kwamen de rebellen naar ons dorp. Veel mensen werden vermoord, ook mijn zwager. Met mijn kinderen vluchtte ik weg, naar een ander dorp. We moesten alles achterlaten, nu hebben we gebrek aan alles”, wanhoopt Kavira.

2. Burundi

Wat is er aan de hand in Burundi? Heb jij weleens van Burundi gehoord? Het is misschien wel het onbekendste land op de Vergeten Lijst. Een klein land met prachtige glooiende heuvels, ingeklemd tussen Congo, Rwanda en Tanzania. Maar dat lieflijke staat in scherp contrast met het bittere lijden van de bevolking.

2019 11 1116 25 22Jonneke nl

Burundi is ook nog eens een van de armste landen in de wereld. Miljoenen gezinnen gaan met honger naar bed en staan met honger op. Meestal hebben ze geen schoon drinkwater. Zeker 68% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Gewapende groepen gaan rond. Veel inwoners zijn gevlucht. Wie na verloop terugkeert, eist zijn grond op. Dat levert weer nieuwe spanningen op.

We vluchtten weg omdat het té gevaarlijk werd. Wat waren we blij toen we weer naar huis konden gaan! Maar eenmaal thuis bleek ons land te zijn ingepikt. Wat nu?”, vraagt Misago.

3. Colombia

Wat is er aan de hand in Colombia? Soms komt het Zuid-Amerikaanse land even in het nieuws, maar dan verdwijnt het Colombia alweer snel achter de coulissen. Maar de crisis in dit land blijft! De burgeroorlog is weliswaar voorbij, maar wapens zijn er nog volop. Bijna 7,6 miljoen mensen zijn ontheemd. Het hoogste aantal wereldwijd.

IMG7982

Colombia herbergt meer dan een miljoen vluchtelingen uit Venezuela. Zij zijn de grens overgestoken op de vlucht voor de politieke en economische crisis in hun eigen land. Net als de ontheemde Colombianen leven ze onder moeilijke omstandigheden. Zij hebben dringend water, voedsel en gezondheidszorg nodig. Veel gezinnen zijn kwetsbaar voor mensenhandel en uitbuiting.

Met mijn kinderen sloeg ik op de vlucht. We moesten alles achterlaten. Mijn kinderen huilen: ‘In Venezuela hadden we geen eten, hier hebben we geen onderdak om ons te beschermen’”, zegt Laura.

4. Zuid-Sudan

Wat is er aan de hand in Zuid-Sudan? Het zou deze zomer een feestje moeten zijn: 10 jaar Zuid-Sudan. Maar in het jonge Afrikaanse land is het nog geen dag vredig geweest. Als je hier woont, maak je niet alleen veel geweld mee, maar ook natuurrampen. Elke dag eten op je bord? Niet in Zuid-Sudan. In grote delen heerst acute hongersnood.

SSD Floodings Married couple ZOA bewerkt

Niet eerder zijn zoveel kinderen en volwassenen in dit land geraakt door conflicten, droogte (in het ene deel van het land) en hevige regenval (in het andere deel). Overstromingen spoelen kostbare oogst weg. Bijna 6 miljoen Zuid-Sudanezen hebben dringend voedsel en water nodig. De situatie is schrijnend. Wie kijkt naar ze om?

Als alleenstaande moeder kon ik voor mijn negen kinderen zorgen. We verbouwden thee en ik kapte hout. We hadden niet veel, maar wel genoeg. Totdat de vloed kwam. Mijn leven spoelde in één keer weg. Ik weet nu niet hoe ik voor mijn kinderen moet zorgen”, huilt Theresa.

5. Myanmar

Wat is er aan de hand in Myanmar? De laatste tijd is het land vaker in het nieuws door de coup en alle protesten daartegen. Wat we niet horen is dat Myanmar een van de armste landen van Zuidoost-Azië is. De bevolking leeft in grote delen van het land onder zeer arme omstandigheden. Er is een groot tekort aan voedsel en schoon drinkwater.

Bella Shar

ZOA helpt mensen die moeten vluchten voor geweld of een ramp. In Myanmar komen deze twee extremen samen. De noden die we aantreffen zijn hartverscheurend. Zo lopen sommige inwoners ziektes op omdat er bijvoorbeeld geen latrines zijn. Door coronamaatregelen is ook nog eens het inkomen van veel mensen drastisch geslonken. Helaas lijkt het einde van de diverse crises nog niet in zicht…

Mijn zoon verloor zijn benen en we keerden terug naar ons dorp. Maar daar waren we alles kwijtgeraakt. We moesten vluchten naar een veiliger plek”, zegt Saw Tar Kwar.

De situatie in de vijf landen van de Vergeten Lijst, Congo, Burundi, Colombia, Zuid-Sudan en Myanmar is schrijnend. Er is dringend behoefte aan eerste levensbehoeften. Met jouw gift kan ZOA helpen met schoon drinkwater, voedsel en een veilige plek om te slapen. Help jij ook mee?

Ja, ik help mee!

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.