ZOA en Micha lanceren materiaal voor jeugdgroepen

ZOA en Micha Nederland lanceren samen de handleiding ‘Recht doen aan vluchtelingen’. Met deze handleiding kunnen jeugdleiders drie bijeenkomsten organiseren voor hun club, catechesegroep of jeugdvereniging. Het materiaal is gericht op jongeren van 14-16 jaar. De thema’s die aan de orde komen zijn recht en onrecht, vluchtelingen ver weg en vluchtelingen dichtbij. Het programma speelt in op vragen die nu actueel zijn en is uitdagend voor jongeren.

Het werkboek is ontstaan in samenwerking tussen ZOA en Micha Nederland en vormt een aanvulling op de Micha Young cursus. ZOA-medewerker Henrieke Buit is enthousiast over de handleiding: “Op het nieuws komen vluchtelingen zo vaak voorbij dat jongeren zich er vaak voor afsluiten. In deze bijeenkomsten willen we de vluchtelingen weer een gezicht geven en jongeren aanmoedigen om voor hen in beweging te komen. Door middel van opdrachten ervaren de jongeren ook zelf iets van wat het betekent om een vluchteling te zijn. We hopen dat de jongeren erachter komen dat ze niet alle problemen hoeven oplossen, maar op hun beurt wel iets kunnen betekenen voor mensen die alles achter moesten laten.”

Het werkboek wil jeugdleiders toerusten om met hun jeugdgroep aan de slag te gaan met het thema vluchtelingen. De bijeenkomsten willen jongeren aan het denken zetten én ze uitdagen om in actie te komen op een manier die bij hen past. Kijk hier voor meer informatie en bestelmogelijkheden.