Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodhulpcoördinator Kees-Jan over de situatie in Oekraïne

Kees-Jan Hooglander, noodhulpcoördinator van ZOA is deze maand weer teruggekomen uit Oekraïne. Hij vertelt ons over hoe het daar nu is en met welk gevoel hij naar Nederland terugkeerde.

Lees meer

Lange adem

Grote druk op alle voorzieningen

Vanaf de eerste week dat de oorlog in Oekraïne startte was noodhulpcoördinator Kees-Jan betrokken bij onze noodhulp. Afgelopen maand keerde hij weer terug van een periode in Oekraïne. Hij vertelt hoe de situatie daar nu is, en met welk gevoel hij terug naar Nederland reisde.

Kees-Jan: "We zijn vanaf de allereerste week dat de oorlog begon, actief in Oekraïne. Onder andere in het grensgebied met Slowakije, waar enorm veel ontheemden zitten. Dat waren er eerst een half miljoen, maar nu nog steeds zo'n 300.000 mensen."

"Je merkt daar dat de oorlog echt lang begint te duren. De mensen zijn hier ontzettend gastvrij geweest en hebben de ontheemden als broeders ontvangen, wat echt te prijzen is. Maar je merkt dat het een project van lange adem begint te worden. De ontheemden leggen grote druk op alle voorzieningen, huizen en de arbeidsmarkt. Ook werden er tijdens de vakantie veel mensen opgevangen in scholen, maar nu de scholen weer begonnen zijn is er nog grotere woningnood."

"Daarom zijn we hier met een lokale aannemer begonnen een groot gebouw op te knappen om veel vluchtelingen in op te vangen, en ook winterklaar te maken. Verder zagen we in andere publieke opvanglocaties die we bezochten, dat deze vaak niet geschikt zijn voor mensen met een handicap, terwijl die er wel veel zijn. Denk aan toiletten waarvan de deur niet breed genoeg is voor een rolstoel, of hoge drempels en trappen om een ruimte binnen te komen. Daarom zijn we momenteel ook aan het onderzoeken wat we voor deze mensen kunnen doen om de opvanglocaties inclusiever te maken."

"We zitten ook in een ander gebied, Chernihiv. Dit was een van de allereerste plekken waar Rusland binnenviel en het kwam daar ook als totale verrassing. Inmiddels zijn de Russen weg uit dat gebied, maar ze hebben een spoor van vernieling en trauma achtergelaten. Tijdens een bezoek aan dit gebied trof het ons hoe bang mensen waren voor de winter. Het wordt daar -10 in de winter, als je kapotte ramen of een gat in je dak hebt is dat niet leefbaar."

"In dit gebied hebben we inmiddels al heel veel mensen geholpen hun huizen weer te repareren. Dat maakt me zo trots op het werk van ZOA: het is heel andere hulp dan we gewend zijn te bieden, maar we kijken naar wat er het hardst nodig is. Een schot in de roos, want mensen zijn zo ontzettend dankbaar als het lukt hun huis wind- en waterdicht te krijgen!

"Wat me bijblijft nu ik weer terug ben in Nederland is vooral het gevoel van dankbaarheid voor mijn baan. Ik ben zo dankbaar dat ik een schakel kan zijn tussen het geld dat ZOA wordt toevertrouwd en de mensen die het zo hard nodig hebben. En ik ben erg onder de indruk van de lokale staff. Je ziet dat het hen zelf ook aan het hart gaat en dat ze zich ervoor inzetten dat iedereen die het nodig heeft, hulp ontvangt. Je ziet gewoon dat we het echt ergens voor doen en een hele waardevolle bijdrage kunnen leveren in Oekraïne.”

Lees meer over onze hulp in Oekraïne