Afghanistan Joint Response: toegang tot voedsel, onderdak en water

Sinds December 2016 voert ZOA, in samenwerking met de Dutch Relief Alliance, de Afghanistan Joint Response uit. ZOA is actief op het gebied van voedselzekerheid, onderdak, water en sanitaire voorzieningen in de provincies Nangarhar en Uruzgan.

Nangarhar is één van de meest voedsel onzekere provincies in Afghanistan. Veel terugkerende vluchtelingen moeten elke dag veel moeite doen om aan voldoende voedsel te komen. Om mensen, zeker in deze fase van het project, niet compleet afhankelijk te maken van voedselhulp, biedt ZOA beroepsgerichte trainingen en stage aan voor vrouwen en jongeren om hen snel aan te sluiten op de arbeidsmarkt om zo zelfvoorzienend te worden.

Vanwege voortdurende conflicten in Uruzgan, zijn duizenden families gevlucht uit hun huizen. Veel van hen leven in tenten of vernielde huizen in de omgeving. Vanwege de instroom van al deze ontheemde families, is de huur in deze dorpen enorm gestegen, wat het nog moeilijker maakt voor gezinnen om onderdak te vinden. ZOA ondersteunt de meest kwetsbare 200 families met de bouw van een veilig onderkomen.

Door de instroom van veel terugkerende vluchtelingen en ontheemden in Nangarhar, moeten er te veel mensen gebruik maken van dezelfde waterbron. Daarnaast halen velen hun drinkwater uit open, vervuilde bronnen. Hierdoor is de toegang tot schoon drinkwater slecht en de kans op de verspreiding van ziekten erg groot.

ZOA biedt noodhulp door:

  • het bouwen van 53 waterputten en -pompen
  • het trainen van watercomités en monteurs
  • het uitdelen van 1.325 hygiëne kits

Dit project werd, via de Dutch Relief Alliance, gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierdoor is het niet mogelijk om direct bij te dragen aan dit project.

download

 

De Dutch Relief Alliance is niet alleen actief in Afghanistan, maar levert ook humanitaire hulp in bijvoorbeeld Syrië, Jemen en Zuid-Sudan. Meer weten over de Dutch Relief Alliance? Neem een kijkje op de website.