Overslaan en naar de inhoud gaan
Remmelt

Remmelt Veenstra blikt terug op ruim twintig jaar als ZOA Business Ambassador

“Je hoeft niet machteloos toe te kijken naar het leed op deze wereld. Je kunt mensen helpen door samen met andere ondernemers een mooi project neer te zetten”, zegt Remmelt Veenstra (76) uit Leersum gepassioneerd. Ruim twintig jaar is hij ZOA Business Ambassador (ZBA). Met het oog op zijn afscheid als ZBA’er blikt hij terug.

het gaat om delen van wat je hebt

Voor mensen in nood

Bij aanvang van het gesprek geeft Remmelt bescheiden aan dat het niet om hem zou moeten gaan, maar om de mens in nood en delen van wat je hebt. “Ik moet daarbij denken aan de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan (Lukas 10:25-35), waarbij deze persoon uit zijn comfortzone stapt en iemand langs de kant van de weg helpt. Niet vanzelfsprekend, want hij had immers zelf ook beroofd kunnen worden. Maar hij nam het besluit en deed het.”

Tsunami

Ruim vijftig jaar zat Remmelt in het kruideniersvak, waarvan een flink aantal jaren als franchisenemer van Albert Heijn in Leersum. Eind 2015 verkocht hij de zaak, die toen 140 medewerkers telde. “Het was een hele verantwoordelijkheid, maar ook leuk, want we werkten met een goed team.”

In die periode werd hij lid van het ZOA Business Network, om precies te zijn in 2005. “Deze organisatie kende ik al van huis uit, sinds 1973. Maar ik raakte pas goed bij ZOA betrokken door de tsunami in Zuidoost-Azië in 2004. Eerder dat jaar was ik op vakantie naar Sri Lanka geweest en bij het zien van zoveel leed door de vloedgolf, besloot ik een donatie te geven aan ZOA. Niet lang daarna werd ik benaderd om ZOA Business Ambassador te worden. Ik richtte een fonds op, en met een gedeelte van de winst uit mijn bedrijf zijn door de jaren heen projecten van ZOA gefinancierd.”

Genieten

Nu had Remmelt ook kunnen denken: ik heb hard gewerkt voor mijn succes, dus waarom zou ik er niet zelf van genieten? “Ja, dat hoor ik anderen nog steeds weleens zeggen. Ik zeg dan: ‘Er zijn ook mensen die hard werken en niet de mogelijkheden hebben (gekregen) om verder te komen. Het emotioneert me dat er heel veel mensen op deze wereld zijn, die nauwelijks kunnen overleven. Je hoeft maar de krant open te slaan en je weet niet waar je moet kijken: zoveel crises. Dat kun je toch niet negeren?” Remmelt vervolgt: “Je kan het leed van de wereld niet op je schouders nemen, maar juist door je te focussen op een project, hoef je het leed niet naast je neer te leggen. Je inzet helpt ook om je eigen situatie te relativeren. Het is niet vanzelfsprekend dat er water uit de kraan komt of dat je brood bij de bakker kunt halen. En wat is dan mooier om met je talenten en mogelijkheden mensen in nood te helpen, samen met andere gedreven ZBA’s?”

Gevluchte kinderen

Remmelt moet daarbij denken aan zijn projectbezoeken, zoals in Sri Lanka, waar mensen alles waren kwijtgeraakt door de burgeroorlog en de tsunami. Met onder meer hulp van ZOA aan bijvoorbeeld melkveehouders en vissers, werden talrijke ondernemers en hun gezinnen geholpen. Een bezoek aan een provisorisch kamp in Thailand greep hem enorm aan, vertelt hij. “Ongeveer veertig schoolkinderen met hun onderwijzers uit Myanmar zaten in wat bouwvallige hutten, zonder ouders, apathisch voor zich uitkijkend. Velen hadden malaria. Water was er nauwelijks. De situatie was enorm schrijnend. Het deed me veel, omdat ik zelf kinderen en kleinkinderen heb. Ik was blij dat ZOA er was om de leefomstandigheden dragelijker te maken.”  

Vaderhart

Met spijt hangt Remmelt zijn inzet als ZBA’er aan de spreekwoordelijke wilgen, want zijn leeftijd speelt hem parten. Maar ZOA zegt hij niet vaarwel. “Bij de organisatie heb ik enthousiaste mensen leren kennen, die zich vanuit een christelijke achtergrond inzetten voor mensen die hulp het hardst nodig hebben. Daarbij gaat het niet alleen om noodhulp, maar ook om herstel en samenwerking met lokale mensen. Ik heb veel bewondering voor de constante drive van ZOA om daar te zijn waar de nood het hoogst is, en zich in te zetten voor mensen in crisisgebieden, die door de wereld nogal eens vergeten worden. Het doet me denken aan het vaderhart van God. Hij drukt ons op het hart om om te zien naar de ander. Het offer van Jezus Christus was daarvan het ultieme voorbeeld.”

Ben jij ondernemer en wil jij je, net als Remmelt, inzetten voor ZOA?

Kijk dan op onze ondernemerspagina of neem dan contact op met: Michiel de Visser - Manager Zakelijke Relaties.Stuur een mail naar Michiel