Overslaan en naar de inhoud gaan
Een man ontvangt voedsel vanaf het water

Steeds meer mensen honger:  hoe kan dat?  

Wereldwijd hebben meer mensen dan ooit honger. Het aantal landen dat kampt met voedseltekorten of waar zelfs hongersnood dreigt, neemt schrikbarend snel toe. Onder meer in Ethiopië, Jemen en Zuid-Sudan zijn ernstige voedseltekorten. Wat is hiervan de oorzaak?

Drie factoren zijn van invloed

Conflicten, coronavirus en klimaat

Honger is vaak het gevolg van meerdere problemen die elkaar versterken. Op dit moment zien we dat honger vooral veroorzaakt wordt door: conflicten, de gevolgen van het coronavirus en klimaatverandering.

Oorzaak 1: conflicten

Oorlog is van oudsher een belangrijke oorzaak van honger. Chris Lukkien, directeur ZOA, licht toe: In het afgelopen jaar zagen we nieuwe conflicten ontstaan, of bestaande conflicten verhevigen. Zoals in Jemen waar na vijf jaar van aanhoudende conflicten bijna de helft van de bevolking hongerlijdt, en van wie een deel acuut in levensgevaar is.'

Oorzaak 2: gevolgen coronavirus

Niet alleen conflicten, ook de wereldwijde coronavirus pandemie heeft grote gevolgen voor de voedselzekerheid. Inge Vos, expert voedselzekerheid bij ZOA, legt uit: “Dat komt vooral door de maatregelen die overheden nemen, zoals langdurige lockdowns. Veel mensen werken in de informele sector, denk aan taxichauffeurs, schoonmakers en kleine handelaren. Zij kunnen als gevolg van lockdowns hun werk niet meer doen en hebben daardoor geen inkomen.”

Oorzaak 3: klimaatverandering

Een derde veelvoorkomende oorzaak van voedseltekorten is klimaatverandering. Inge Vos: In alle landen waar we werken zie je de gevolgen van klimaatverandering. De regens zijn bijvoorbeeld later of veel intensiever, er is extreme droogte of er zijn overstromingen. Zo kreeg Zuid-Sudan van juli tot oktober 2020 voor het tweede achtereenvolgende jaar te maken met extreme zware regenval die overstromingen veroorzaakte. Hierdoor mislukten oogsten en moesten mensen op de vlucht slaan.”

Wat doet ZOA?

Omdat de oorzaak van honger divers is, gaat ZOA de strijd daarmee ook op verschillende manieren aan. Naast voedseldistributie, geldvouchers of contant geld om de lokale economie te bevorderen, houdt ZOA zich ook bezig met vredesopbouw. Chris Lukkien: “Zo leren we mensen dat een conflict ook zonder geweld opgelost kan worden. En op de lange termijn voorkomen we hopelijk meer conflicten en dus ook meer voedseltekorten.”

ZOA biedt ook hulp aan kleine ondernemers en boeren. Inge Vos: “Zo helpen we kleine ondernemers bedrijfjes te starten en trainen we boeren om weerbestendige gewassen te verbouwen, die bestand zijn tegen bijvoorbeeld droogte of juist grote hoeveelheden water. Door deze combinatie-aanpak helpt ZOA mensen om weerbaar te zijn.” 

Een vrouw bij haar overstroomde huis

Voor miljoenen vluchtelingen is dagelijks brood verre van vanzelfsprekend. Samen kunnen we er voor hen zijn met voedselpakketten of middelen om eten te kopen. Dit geeft hen weer hoop voor de toekomst. Help jij mee met een voedselpakket? 

Doneer en help mensen die honger hebben

Ik wil er samen met ZOA zijn voor mensen voor wie dagelijks brood niet vanzelfsprekend is. Met een gift van 32 euro help je bijvoorbeeld een gezin met een voedselpakket voor vier weken.