Overslaan en naar de inhoud gaan
Tin Win in Myanmar moet vaak een maaltijd overslaan

Tin Win in Myanmar: ‘Vaak moet ik een maaltijd overslaan’

Als je moet vluchten voor geweld ben je blij als je ergens opgevangen wordt. Toch is het leven in een vluchtelingenkamp ontzettend zwaar, vertelt Tin Win in Myanmar. “We kunnen niet werken en zijn afhankelijk van voedselpakketten, maar die zijn niet altijd genoeg voor ons grote gezin.”

Overleven in een vluchtelingenkamp

‘Vaak moet ik een maaltijd overslaan’

Een dictatuur maakte het leven in Myanmar lange tijd ontzettend zwaar. Toen hier in 2010 een einde aan kwam, was de vreugde onder de bevolking groot. Maar in februari 2021 nam het leger opnieuw de macht over in Myanmar. Veel mensen gingen de straat op om te protesteren. Als gevolg van de coup zijn veel banen verloren gegaan. Nu kunnen miljoenen inwoners hun voedsel nauwelijks nog betalen. Ook de import en export liggen stil.

Vluchtelingenkamp

Twee jaar geleden moest Tin Win met haar gezin vluchten voor het geweld dat losbrak in haar dorp. Sindsdien woont ze in een vluchtelingenkamp. “Behalve voor mijn vijf kinderen zorg ik ook voor de twee kinderen van mijn zus, die ziek werd en overleed. Mijn oudste kind is 13 jaar en mijn jongste 18 maanden. Mijn man probeert als dagloner wat te werken, maar er is weinig werk. Het lukt hem vaak slechts twee of drie dagen per maand te werken, en daarmee verdient hij heel weinig.”

Voedselhulp

In het vluchtelingenkamp is geen werk en daarom maakt Tin Win zich elke dag zorgen of er wel genoeg eten is voor haar grote gezin. “We zijn blij met de voedselhulp die we van ZOA krijgen in het kamp, maar de hulp is helaas niet genoeg voor grote gezinnen als die van ons. Vaak sla ik de maaltijd over, zodat ik mijn kinderen wel te eten kan geven. Ook is er niet genoeg drinkwater. Inmiddels hebben we van ZOA geleerd welke voedingsstoffen we nodig hebben om gezond te blijven. Nu hopen we dat we meer voedsel en drinkwater krijgen. Dat hoop ik niet alleen voor mijn eigen gezin, maar voor alle gezinnen in het kamp.”

Voor miljoenen vluchtelingen is dagelijks brood verre van vanzelfsprekend. Samen kunnen we er voor vluchtelingen als Tin Win zijn met voedselpakketten of middelen om eten te kopen. Dit geeft hen weer hoop voor de toekomst. Help jij mee met een voedselpakket? 

Ja, ik help mee en doneer voor vluchtelingen die honger hebben

Met een gift van 32 euro help je bijvoorbeeld een gezin met een voedselpakket voor vier weken.