Overslaan en naar de inhoud gaan
Gamaraldin

Twee kinderen, twee zwaar gewonden

De oorlog in Sudan maakt veel kapot. Het leven van de broertjes Gamaraldin (13) en Serajeldin (9) wordt vorig jaar voorgoed getekend als ze tijdens het buitenspelen in hoofdstad Khartoum geraakt worden door een explosie. Gamaraldin verliest zijn been; Serajeldin raakt verlamd. En dan moet de vlucht naar veiliger gebied nog beginnen.

 

Twee broertjes ontvluchten Khartoum na explosie

Zwaargewond op de vlucht door de woestijn

Drie uur lang krukt de dertienjarige Gamaraldin zichzelf door de woestijn, terwijl zijn ouders de rolstoel met zijn negenjarige broertje Serajeldin voortduwen. Kort ervoor waren ze allebei nog kerngezond.

Gamaraldin en Serajeldin zijn buiten aan het spelen in hun woonplaats, de Sudanese hoofdstad Khartoum, als ze geraakt worden door een explosie. Eén bom. Eén klap, waarin Gamaraldin zijn been verliest. “Hij zat nog met een klein stukje vast”, herinnert hij zich.

Verlamd

Zijn broertje Serajeldin raakt verlamd vanaf zijn middel. “Een stuk scherf ging door zijn buik erin en door zijn rug er weer uit”, vertelt Gamaraldin. Snel worden de jongens naar een ziekenhuis gebracht in Wad Madani, Sudans tweede stad, die op dat moment nog in veilig gebied ligt.

Enige tijd na de behandeling neemt de RSF, het paramilitaire leger, Wad Madani in. De stad wordt overweldigd door geweld en het gezin is er niet langer veilig. Gamaraldin, Serajeldin en hun ouders slaan op de vlucht. Te voet, door de woestijn. Dwars door de frontlinie, tussen soldaten van het regeringsleger SAF en de RSF door.

Het gezin in het vluchtelingenkamp

Eenmaal aangekomen in veiliger gebied, kunnen ze een bus nemen. Die brengt hen naar Gedaref, in het oosten van het land. Daar verblijven ze nu in een vluchtelingenkamp in Alhoori. ZOA heeft warme maaltijden verstrekt aan nieuwkomers in dit kamp.

 

Samen willen we mensen als Gamaraldin en zijn broertje niet opgeven en helpen met wat we kunnen. Voedsel is nu het belangrijkste. Help je mee met een gift?

Ja, ik help vluchtelingen overleven

Voedselpakketten uitdelen is letterlijk van levensbelang en helpt mensen de dag door te komen. Voor € 30 help je al één gezin van 5 personen met een voedselpakket voor 2 weken. Je kunt ook als kerk of bedrijf doneren.