Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee maanden na de aardbeving

Twee maanden geleden schokte de aarde in Turkije en Syrië. Veel donateurs zorgden dat de noodhulp meteen op gang kon komen. Programmadirecteur Edwin Visser reisde af naar het gebied om inwoners te spreken en te zien hoe het ervoor staat met de hulp. 

 

Lees meer

Noodhulp kwam meteen op gang

Edwin Visser over de situatie in Syrië

Gisteren (donderdag 6 april) precies twee maanden geleden schokte de aarde in Syrië en Turkije. ZOA kwam meteen in actie met noodhulp in Syrië, een land waar we al jaren actief zijn. Via een noodhulpcampagne gaven donateurs miljoenen euro's voor noodhulp en wederopbouw. Programmadirecteur Edwin Visser reisde vorige week naar het getroffen gebied om met eigen ogen te zien hoe het land en de hulp ervoor staat.

Doordat ZOA al actief was in Syrië kon de noodhulp direct op gang komen, zegt Edwin Visser: “De volgende dag al stonden we klaar met eten, drinken en dekens. Ondertussen heeft bijna iedereen die geen huis meer heeft een plek gekregen in opvangcentra.”

Huizen zijn als een soort pudding op elkaar gezakt

“Het eerste wat opvalt is dat de impact van de aardbeving overal zichtbaar is. Veel gebouwen liggen in puin. De huizen zijn als een soort pudding in elkaar gezakt, je ziet verdiepingen plat op elkaar liggen. Ik zie een verwonde stad. Een stad waar heel veel puin is, waar heel veel verdriet is bij de mensen. Mensen die al jarenlang door moeilijkheden heen zij gaan en ook nog eens die aardbeving er overheen hebben gekregen. Het zien ervan maakt heel veel indruk, het is heel triest om te zien.”

Bang om opnieuw vergeten te worden

“Een Syrische man zei tegen mij: ‘De wereld was ons vergeten. Blijkbaar was er een aardbeving nodig om hier verandering in te brengen’”, vertelt Edwin aan het Nederlands Dagblad. “Ik heb het zelf ook gemerkt, in het begin van de oorlog was er veel aandacht voor Syrië maar de afgelopen jaren is dat sterk terug gelopen. Terwijl in Syrië ramp zich op ramp stapelt, er was een enorme economische- en inflatiecrisis. Mensen hebben echt geen geld meer om bijvoorbeeld hun inkopen te doen. Ik sprak met een vrouw en zij vertelde mij dat ze een maandinkomen heeft waar ze nog geen kilo vlees van kan kopen. De angst om opnieuw vergeten te worden is onder Syriërs heel groot”

 

Ondanks de vooruitgang die geboekt is, blijft er in Syrië nog veel werk te verzetten. “Dat de noodhulp snel op gang kwam een goed teken, maar of dit op de lange termijn zo blijft is nog maar de vraag” vertelt Edwin aan het ND. “Vooral voor de reparatie van huizen zal de komende jaren nog veel geld nodig zijn”.

Edwin heeft zijn verhaal over het bezoek aan Syrië aan verschillende media verteld:
- NOS Radio 1 Journaal
- Nederlands Dagblad (voor abonnees)
- Groot Nieuws Radio (vanaf 2u22m50)

Ja, ik help mee en doneer voor de slachtoffers van de aardbevingen

Voor €65,- help je één gezin met een noodpakket voor een maand. Je kunt ook doneren als bedrijf of kerk.