Overslaan en naar de inhoud gaan
Desirée van Kooten

‘Vluchtelingen zijn geen human waste’

Zich inzetten voor de meest kwetsbaren. Dat is wat Desirée van Kooten als klein meisje al graag wilde. Nu brengt ze die missie in praktijk, als ontwikkelingssocioloog bij ZOA.

Desirée komt op voor de meest kwetsbaren

‘De missie van ZOA past bij mij’

“Vluchtelingen worden in de literatuur wel human waste genoemd”, zegt ontwikkelingssocioloog Desirée van Kooten. “Maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen gelijk is en recht heeft op hetzelfde. Daar hoop ik in mijn werk voor ZOA aan bij te dragen.”

Als klein meisje was ze al geïntrigeerd door verhalen over kwetsbare mensen in verre landen. Desirée van Kooten kreeg naar eigen zeggen “een open blik naar de wereld” met de paplepel ingegoten. “Mijn vader werkte in de zeevaart en reisde veel”, vertelt ze. “Hij ging naar interessante landen, zoals Jemen en Angola, en vertelde boeiende verhalen. Mijn interesse voor wat er in de wereld gebeurt, werd daarmee aangewakkerd.”

Op haar achttiende mocht Desirée zelf op reis. “Eindelijk”, herinnert ze zich. “Het was een droom die uitkwam.” In de zomer ging ze met zendingsorganisatie Jeugd met een Opdracht naar Rwanda. “Die trip gaf me beeld bij de verhalen uit mijn jeugd. Het maakte me bewust van wat er is. Dat mensen echt anders leven dan hier. Dat al die luxe hier niet per se iets toevoegt. Het was één grote eyeopener.”

Human waste

Na een bachelor Culturele Antropologie & Ontwikkelingsstudies in Nijmegen en een master Ontwikkelingsstudies in Wageningen met de specialisatie Conflict & Disaster begon Desirée na een korte omzwerving in 2019 bij ZOA. “Niet in de baan die ik in eerste instantie wilde”, vertelt ze. “Maar als coördinator fondsbeheer. Ik dacht: laat ik het maar proberen, dan ben ik in ieder geval binnen bij ZOA. Het is een organisatie die qua missie heel goed bij mij past. En de functie pakte uiteindelijk ook goed uit voor mij.”

Bij ZOA kan Desirée naar eigen zeggen haar wens om zich in te zetten voor de meest kwetsbaren in praktijk brengen. “De gerenommeerde wetenschapper Zygmunt Bauman noemt vluchtelingen human waste”, vertelt ze. “Dat is omdat ze niets zouden bijdragen aan de maatschappij. Ik zie dat anders en hoop dit ook op anderen over te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen gelijk is en recht heeft op hetzelfde. Daarom wil ik opkomen voor kwetsbare mensen. Door mijn werk bij ZOA kan ik hier aan bijdragen.”

Desirée van Kooten

Werkcultuur

Inmiddels heeft ze er andere taken bij gekregen, maar de hoofdmoot van Desirées werk bestaat nog steeds uit het beheren van fondsen voor projectfinanciering. “Ik krijg projectvoorstellen binnen uit de landen waar ZOA werkt”, legt ze uit. “En vervolgens kijk ik of er fondsen voor te vinden zijn. Het gaat meestal om experimentele projecten. De teams kunnen hiermee laten zien dat een nieuwe aanpak werkt, om die vervolgens op grotere schaal in te zetten met geld van een grote donor.”

Ze doet het werk met veel plezier. “Ik heb in deze functie veel contact met internationale collega’s en ben aan het puzzelen met fondsen en budgetten. Tegelijk probeer ik de vertaalslag te maken naar behapbare informatie voor donoren. Ik ben lekker inhoudelijk bezig en weet wat er gebeurt on the ground. Daar geniet ik van.”

De werkcultuur binnen ZOA vindt ze eveneens prettig. “Er werken hier veel specialisten op allerlei vlakken, van klantcontact, financiën tot programma’s. Maar niemand is meer of minder. Iedereen is nodig om onze missie uit te voeren. We doen het samen en zo krijgen we het voor elkaar.”

Zou je ook voor ZOA willen werken? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn 

Doneer en help mensen die getroffen zijn door klimaatverandering