Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is er aan de hand in Jemen?

Jemenieten worden met de hongerdood bedreigd. Eén op de vijf kinderen in Jemen is ondervoed. Worden de mensen in Jemen vergeten?

Doneer nu

Lees meer

De nood is hoog

Het vergeten land Jemen

De crisis in Jemen brak uit in 2015. Ruim 4 miljoen mensen sloegen sindsdien op de vlucht. Wat is er aan de hand in Jemen?

1. Jemen is een speelbal

Sinds 2015 is er een zware crisis gaande in Jemen. Het land is onderdeel van een groter conflict tussen Iran en Saoedi-Arabië. Het is een erg complexe situatie, maar in een notendop komt het hierop neer: de groep Ansar Allah heeft een groot deel van Jemen in handen en wordt gesteund door Iran; Saudi-Arabië steunt de internationaal erkende regering, die gevlucht is. Het grote probleem is dat Saoedi-Arabië en Iran aartsrivalen zijn.

2. Het conflict veroorzaakt honger

Als gevolg van het conflict zijn de voedselprijzen in Jemen verdubbeld en de kosten van basislevensonderhoud verviervoudigd. Het voedsel dat nog op de markt verkrijgbaar is, is voor de meeste Jemenieten niet te betalen. Als gevolg hiervan is maar liefst één op de vijf kinderen onder de vijf jaar acuut ondervoed. Twee derde van de ruim 30 miljoen Jemenieten hebben honger. De voedselonzekerheid is het grootst in gebieden waar actief wordt gevochten en treft met name ontheemden, gemarginaliseerde groepen, vissersgemeenschappen en landloze loonarbeiders. 

3. Waarom is hulp in Jemen hard nodig?

Het escalerende geweld gaat hand in hand met een ingestorte economie en een coronacrisis. Dankzij humanitaire noodhulp bleef een grote hongersnood de afgelopen twee jaar uit. Maar door de coronapandemie trekken donoren geld terug. De situatie is nu zo erg, dat de VN Vluchtelingenorganisatie de crisis in Jemen bestempelt als 'de grootste humanitaire crisis ter wereld'. Maar liefst 80 procent van de bevolking is afhankelijk van humanitaire hulp.

4. Is de situatie in Jemen uitzichtloos?

“Jemen zit in een neerwaartse spiraal”, zegt Gerrianne Pennings, onze projectmedewerker in Jemen. “Veel mensen zijn op de vlucht geslagen, ruim 4 miljoen. Voedselhulp, medische steun, herstel van watersystemen: alles stopt omdat er simpelweg geen geld meer is voor een land als Jemen. Het voelt letterlijk alsof de wereld vergeten is dat Jemen bestaat. Bij ZOA geloven we nooit dat een situatie uitzichtloos is, maar het is in Jemen wel heel zwaar.”

5. Wat doet ZOA?

“We doen wat we kunnen met het beetje geld dat we hebben”, zegt Gerrianne. “En dat is zorgen dat mensen toegang tot water en sanitair houden, en dat ze voorlichting krijgen over hygiëne. Handen wassen kan letterlijk levens redden. Water en zeep zijn dus essentieel. Ook ondersteunen we kwetsbare families met contant geld of door middel van lokale werkgelegenheidsprojecten.”

“ZOA heeft een contract met het Yemen Humanitarian Fund waarin we geld voor eten geven aan ontheemden. Dat zijn vluchtelingen die in kampen en bij gastgezinnen verblijven. We hopen dat donateurs ons blijven steunen. Steun voor een paar maanden is gewoon niet voldoende om mensen echt nieuwe hoop te geven om zelf hun eigen bestaan op te bouwen. Alle grote en kleine giften zijn welkom om actief te kunnen blijven Jemen. Wij vergeten Jemen niet!”

Noodhulp en wederopbouw

ZOA is er, ook in Jemen. ZOA richt zich op noodhulp én wederopbouw in crisisgebieden in meer dan 10 landen wereldwijd. Met een team van zo’n duizend medewerkers helpen we mensen die lijden onder oorlogen of natuurgeweld bij het weer opbouwen van een bestaan. Op die manier willen we hen in staat stellen in vrede een waardig leven te leiden.

Lees meer over het werk van ZOA

Samen zijn we er voor Jemen. De situatie in dit land is schrijnend. Jemenieten worden met de hongerdood bedreigd. 1 op de 5 kinderen in Jemen is ondervoed. Help je mee zodat zij schoon drinkwater en voedsel hebben?

Ja, ik help mee en doneer voor Jemen