Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is er aan de hand in Jemen?

Sinds de oorlog er in 2015 uitbrak, zijn 4,6 miljoenen mensen uit Jemen op de vlucht geslagen. Ruim negen jaar later verkeert het land in één van de diepste humanitaire crises ter wereld. Terwijl de internationale pers zijn ogen gericht heeft op de ontwikkelingen in de Rode Zee, lijkt het dagelijkse leed van veel Jemenieten te worden vergeten.

Lees meer

Grote humanitaire crisis in Jemen

Helft bevolking lijdt honger

Jemen is sinds eind vorig jaar aanwezig in het nieuws, nadat luchtaanvallen het land hebben getroffen. De internationale pers heeft zijn ogen gericht op de ontwikkelingen in de Rode Zee, met name rond de zeestraat van Bab-el-Mendab. Ondertussen gaat het leven van veel Jemenieten door. De helft van de bevolking lijdt ernstige honger. Wat is er aan de hand in Jemen?

Jemen is een speelbal

Sinds 2015 is er een zware crisis gaande in Jemen. Het land is onderdeel van een groter conflict tussen Iran en Saoedi-Arabië. Het is een erg complexe situatie, maar in een notendop komt het hierop neer: de groep Ansar Allah heeft een groot deel van Jemen in handen en wordt gesteund door Iran; Saudi-Arabië steunt de internationaal erkende regering, die gevlucht is. 

Het grote probleem is dat Saoedi-Arabië en Iran aartsrivalen zijn. Een wapenstilstand heeft wat hoop gebracht, maar spanningen maken hulp nog steeds heel moeilijk. Sinds eind 2023 haalt Jemen weer het nieuws, voornamelijk door Houthi-rebellen die raketten afvuren op schepen die een mogelijke connectie met Israël hebben.

Ver-van-mijn-bed-show

“Dat nieuws verkoopt gewoon beter", zegt ZOA-medewerker Merel Verbeek in de hoofdstad Sana’a. "‘Rebellen’ die schepen bombarderen, wat het internationale transport beïnvloedt. Daardoor lopen onze bestelde producten uit Zuidoost-Azië vertraging op.” Terwijl de hele wereld dagelijks kijkt naar de gespannen situatie in de Rode Zee, hebben 18,6 miljoen Jemenieten humanitaire hulp nodig.

"Maar verder is Jemen voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show", zegt ze. "Er is heel veel nood en er zijn hier veel ontheemden. Dat komt onder andere door de ernstige overstromingen vorig jaar, door conflicten tussen Noord- en Zuid-Jemen en door bombardementen van buitenlandse mogendheden.”

Wat is de nood in Jemen?

“Meer dan 6,7 miljoen mensen in Jemen hebben geen onderdak", vertel Merel. "Miljoenen kinderen gaan niet naar school en 17,4 miljoen mensen hebben dringend behoefte aan schoon water en sanitaire voorzieningen. Ook is er heel veel honger, vooral in de dorpen waar mensen arm zijn.”  

Wat kunnen wij doen om ze niet te vergeten? 

“Allereerst bidden", zegt Merel. "Daarna het nieuws over deze nood blijven delen en vervolgens geven. Als ZOA maken we ons al jarenlang sterk voor bijvoorbeeld schoon drinkwater, watersystemen die regenwater kunnen opvangen en sanitaire voorzieningen. Kwetsbare gezinnen ontvangen zaden en gereedschap om zelf groenten te verbouwen. Ook voorzien we in lokale werkgelegenheidsprojecten. Zo krijgen arme gezinnen de kans om geld te verdienen én tegelijk worden basisvoorzieningen hersteld. ZOA ondersteunt gemeenschappen in de opbouw van scholen, watersystemen, wegen en irrigatiekanalen.”  

Sterk en veerkrachtig

“We mogen de Jemenieten niet vergeten, want ze lijden écht", zegt Merel. "Ze gaan door de zware molen van het leven, maar ze zijn sterk en veerkrachtig en maken er het beste van. Zij hebben niet direct uitzicht op een goede toekomst, maar ze laten hun hoofd niet hangen. Ik hoop en bid dat er herstel voor het hele land komt.” 

De situatie in de vijf landen van de Vergeten Lijst, Congo, Colombia, Zuid-Sudan, Syrië en Jemen is schrijnend. Er is dringende vraag naar eerste levensbehoeften. Met jouw gift kan ZOA helpen met voedsel, psychosociale zorg en een veilige plek om te slapen. Help jij ook mee?

Ja, ik steun mensen in vergeten crisisgebieden