Om welke nood in Zuid-Sudan gaat het precies?
- Klimaatverandering zorgt voor hitte en droogte enerzijds en hevige overstromingen anderzijds.
- Ook zijn er vaakconflicten - soms ook om de schaarse grond die er is.
- Daardoor zijn er enormevoedseltekorten. De voedselprijzen zijn fors gestegen. Miljoenen mensen hebbenhonger. Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) hebben 7,1 miljoen Zuid-Sudanezen dringend voedsel nodig; 1,65 miljoen kinderen zijn ondervoed.
- Deze nijpende situatie wordt verergerd door de aanhoudende stroomvluchtelingen uit buurland Sudan, waar oorlog heerst. Deze vluchtelingen zijn vaak Zuid-Sudanezen die jarenlang in Sudan hebben gewoond en door de oorlogssituatie nu weer terugkeren naar hun geboorteplek.
De regio Aweil in het noorden van Zuid-Sudan krijgt waarschijnlijk te maken met IPC fase 5, die castrofe wordt genoemd. IPC is een soort internationale meetlat om honger als het ware te meten, van geregeld een maaltijd moeten missen tot ernstige hongersnood. Concreet betekent dit dat minimaal 40.000 mensen in deze regio in Zuid-Sudan getroffen kunnen worden door hongersnood. Kees-Jan: "Mensen vertelden mij dat ze al drie dagen niet gegeten hebben. 's Morgens drinken ze een kopje thee, waarmee ze het de hele dag moeten doen."
Hoe komt het dat er juist nu hongersnood dreigt?
Naast factoren als klimaatcrisis (droogte en overstromingen), conflicten tussen strijdende partijen, een economische crisis en de toewas van vluchtelingen uit buurland Sudan, speelt er ook nog het volgende. Het graan van de vorige oogst is al op, maar de nieuwe oogst kan pas binnengehaald worden in augustus (als dat überhaupt al mogelijk is). In de periode april tot en met juli is er dus geen korreltje eten meer. Kees-Jan: "Dat is een regelrechte bedreiging voor minimaal 40.000 mensen. Als we niets doen gaan er onherroepelijk doden vallen." Mensen smeekten hem: 'Geef ons alsjeblieft eten, dan kunnen we het mogelijk overleven.'