Overslaan en naar de inhoud gaan
Zuid-Suan

Wat is er aan de hand in Zuid-Sudan?

Hitte en droogte, ernstige overstromingen: de klimaatcrisis in Zuid-Sudan woedt hevig. Ook zijn er conflicten en kampt Zuid-Sudan met een enorme toestroom van vluchtelingen uit buurland Sudan, vanwege de oorlog daar. Dit zorgt voor ernstige voedseltekorten en de honger is tastbaar. Een hongersnood is aanstaande, met name in het noordwesten van Zuid-Sudan. 

honger, dorst en geen plek om te slapen

Het vergeten land Zuid-Sudan

De nood in de relatief jonge staat Zuid-Sudan is extreem hoog. Door conflicten, droogte in het ene deel van het land en overstromingen elders, zijn er veel misoogsten. De honger neemt toe onder de circa 12 miljoen inwoners. Daarnaast is een enorme vluchtelingenstroom uit buurland Sudan op gang gekomen door de oorlog daar. ZOA's noodhulpspecialit Kees-Jan Hooglander is pas teruggekeerd uit Zuid-Sudan en vertelt: "De situatie in Zuid-Sudan is erg schrijnend. Mensen zeiden:'Geef ons alsjeblieft voedsel!'" 

Om welke nood in Zuid-Sudan gaat het precies?

  1. Klimaatverandering zorgt voor hitte en droogte enerzijds en hevige overstromingen anderzijds. 
  2. Ook zijn er vaakconflicten - soms ook om de schaarse grond die er is.
  3. Daardoor zijn er enormevoedseltekorten. De voedselprijzen zijn fors gestegen. Miljoenen mensen hebbenhonger. Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) hebben 7,1 miljoen Zuid-Sudanezen dringend voedsel nodig; 1,65 miljoen kinderen zijn ondervoed.
  4. Deze nijpende situatie wordt verergerd door de aanhoudende stroomvluchtelingen uit buurland Sudan, waar oorlog heerst. Deze vluchtelingen zijn vaak Zuid-Sudanezen die jarenlang in Sudan hebben gewoond en door de oorlogssituatie nu weer terugkeren naar hun geboorteplek. 

    De regio Aweil in het noorden van Zuid-Sudan krijgt waarschijnlijk te maken met IPC fase 5, die castrofe wordt genoemd. IPC is een soort internationale meetlat om honger als het ware te meten, van geregeld een maaltijd moeten missen tot ernstige hongersnood. Concreet betekent dit dat minimaal 40.000 mensen in deze regio in Zuid-Sudan getroffen kunnen worden door hongersnood. Kees-Jan: "Mensen vertelden mij dat ze al drie dagen niet gegeten hebben. 's Morgens drinken ze een kopje thee, waarmee ze het de hele dag moeten doen." 

Hoe komt het dat er juist nu hongersnood dreigt?

Naast factoren als klimaatcrisis (droogte en overstromingen), conflicten tussen strijdende partijen, een economische crisis en de toewas van vluchtelingen uit buurland Sudan, speelt er ook nog het volgende. Het graan van de vorige oogst is al op, maar de nieuwe oogst kan pas binnengehaald worden in augustus (als dat überhaupt al mogelijk is). In de periode april tot en met juli is er dus geen korreltje eten meer. Kees-Jan: "Dat is een regelrechte bedreiging voor minimaal 40.000 mensen. Als we niets doen gaan er onherroepelijk doden vallen." Mensen smeekten hem: 'Geef ons alsjeblieft eten, dan kunnen we het mogelijk overleven.' 

De situatie in Zuid-Sudan is erg schrijnend. Het spreekwoordelijke water staat bij mensen tot aan de lippen. Mijn collega vertelde dat een moeder haar baby naar hem toegooide en zei: 'Zorg jij maar voor hem, ik kan niet meer.' Het tekent voor mij de radeloosheid die er is." Kees-Jan Hooglander, noodhulpspecialist bij ZOA

Zuid-Sudan

Hoe overleven mensen in Zuid-Sudan tot dusver?

De belangrijkste vormen van overleven zijn bedelen, het overslaan van maaltijden (vaak ook ten behoeve van de kinderen), het verkopen van bezittingen (als ze die nog hebben) of het lenen van geld. Intussen maken Zuid-Sudanezen de vluchtelingen uit Sudan duidelijk dat ze niet op hen zitten te wachten. Kees-Jan vertelt dat mensen worden weggejaagd of in elkaar worden geslagen op markten en bij waterpunten. 

Voor vluchtelingen uit Sudan in Zuid-Sudan zijn hierdoor de omstandigheden extreem zwaar. De meeste mensen komen uitgeput en vaak getraumatiseerd aan. Ze zijn tijdens hun vlucht naar Zuid-Sudan hun meeste of alle bezittingen kwijtgeraakt door plunderingen of geweld. Ook zijn er meldingen van seksueel geweld. Ze hebben gebrek aan voedsel en basisvoorzieningen, zoals onderdak, schoon drinkwater en kookgerei, en ze worden weggejaagd of mishandeld. Juist door mensen die ze soms nog 'van vroeger' kennen. Dat maakt het allemaal erg schrijnend.

Wat hebben de mensen in Zuid-Sudan nodig?

Voedsel, voedsel en nog eens voedsel! Daarnaast betere toegang tot schoon drinkwater (denk aan waterpunten), onderdak, medische zorg en duurzame hulp, zoals trainingen op het gebied van landbouw om de klimaatcrisis het hoofd te bieden. 

Wat kunnen wij doen?

Bidden, het lot van Zuid-Sudanezen onder de aanbracht brengen van anderen en geven. "Elke bijdrage is van levensbelang!", aldus Kees-Jan.  

Heel concreet biedt ZOA voedselhulp, vooral in de regio Aweil Oost, denk aan bonen, sorghum/maïsmeel, olie en zout. Ook helpen we met verbeterde toegang tot schoon drinkwater. Daarnaast is ZOA bezig met duurzame hulp, denk aan betere landbouwtechnieken, het distribueren van landbouwgereedschap, zaden en gewassen. 

 

Samen zijn we er voor Zuid-Sudan. Er is dringend behoefte aan eerste levensbehoeften. Help je mee zodat kwetsbare mensen in nood schoon drinkwater, voedsel en een veilige plek om te slapen hebben?

Ja, ik help mee voor mensen met honger in Zuid-Sudan

Jouw steun is van levensbelang voor mensen in rampgebieden. Je bijdrage wordt besteed aan hulpverlening in Zuid-Sudan én in andere crisisgebieden waar hulp hard nodig is.