Overslaan en naar de inhoud gaan
Een ZOA-medewerker omarmt een getroffen vrouw in Oekraïne

Wat je wilt weten over ZOA in Oekraïne 

De situatie in Oekraïne is complex. Hoe gaat het met de lokale bevolking en welke hulp is nu hard nodig? Christoph Ernesti leidt het werk van ZOA in Oekraïne. Hij geeft antwoord op de meest gestelde vragen over Oekraïne.

ZOA-LANDENVERTEGENWOORDIGER:

'Ik wens Oekraïne vrede toe'

Het lot van de Oekraïners heeft geleid tot een golf van bereidheid van over de hele wereld om hen te helpen. Dankzij de vele gulle giften kon ZOA kort na het uitbreken van de oorlog beginnen met het verlenen van noodhulp. Maar de situatie is nog steeds gespannen. Christoph Ernesti, landenvertegenwoordiger van ZOA in Oekraïne, beantwoordt de meest gestelde vragen.

1. Hoe gaat het momenteel met de mensen in Oekraïne?

“De realiteit van het leven voor iedereen wordt overschaduwd door de oorlogsgebeurtenissen. Maar er zijn grote verschillen. ZOA werkt in Transkarpatië, in de regio Tsjernihiv en in dorpen in de buurt van de stad Cherson. Zakarpattia, vlakbij de grens met Slowakije, is veilig en rustig. Het leven gaat gewoon door. In februari vorig jaar vielen de Russen Oekraïne binnen via de regio Tsjernihiv. Veel eengezinswoningen werden daar zwaar beschadigd. Werk vinden is moeilijk en mensen hier hebben ondersteuning nodig. In Cherson, in het uiterste zuiden, zijn ook veel woningen en scholen verwoest. De stad is pas een paar maanden geleden bevrijd en heeft nog bijna dagelijks te lijden onder beschietingen.”

2. Welke humanitaire hulp biedt ZOA in deze gebieden?

“Onze humanitaire hulp is uiteenlopend: van de distributie van hulpgoederen en voedsel, medische hulp en psychosociale zorg tot het creëren van onderkomens en het herstel van huizen en woonruimtes. Zo heeft ZOA in de regio Tsjernihiv honderden gezinnen geholpen hun huizen weer winterklaar te maken. Daken werden gerepareerd, nieuwe ramen en deuren geplaatst. Nu begint de overgangshulp. ZOA ondersteunt kleine ondernemers met een startkrediet en bedrijfstrainingen bij het starten van een nieuwe onderneming. We voeren dit project uit in nauwe samenwerking met een ervaren lokale partner.”

Christoph Ernesti

3. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat humanitaire hulp eerlijk en effectief wordt verdeeld?

“Voordat ZOA een project start, doen we een onderzoek naar behoeften. We praten niet alleen met de burgemeesters in de dorpen, maar richten ook onze eigen dorpscomités op, bijvoorbeeld via kerken. Ze beslissen mee over de verdeling van de hulp, zodat onze hulp de meest kwetsbare mensen bereikt. Dit zijn vaak vrouwen die met hun kinderen in collectieve huisvesting verblijven, ouderen en mensen met een beperking. Daarnaast houden we gedurende het hele project nauw contact met de mensen die hulp krijgen. Ze hebben de mogelijkheid om contact met ons op te nemen via een speciaal telefoonnummer en sociale media. Twee collega's in Uzhgorod zijn de hele dag bezig om deze mensen te woord te staan. Tot nu toe is er veel lof en zijn er geen ernstige klachten. Uiteraard evalueren we onze hulp met behulp van statistiek.”

Een vrouw krijgt levensmiddelen in Oekraïne

4. Hoe denk je over de toekomst van Oekraïne?

“De vrede lijkt nog niet in zicht. Daarvoor zijn de fronten te verhard. De verbittering over de aanslagen en de slachtoffers zit diep in de bevolking. Ik denk dat er voor langere tijd humanitaire hulp nodig zal zijn. Hopelijk niet zo lang als bij andere conflicten - bijvoorbeeld in Syrië. Ik maak me vooral zorgen over de psychologische gevolgen. Uit onze enquêtes blijkt dat bijna 90 procent van de mensen in de regio's waar we actief zijn, psychische hulp nodig heeft. Ze lijden vaak aan slapeloosheid en terugkerende angstgevoelens.”

5. Wat kunnen wij doen om te helpen?

"Vergeet de mensen in Oekraïne niet en help met een donatie voor het werk van ZOA in dit land."

Lees meer over het werk van ZOA in Oekraïne

ZOA medewerker met een getroffen vrouw in Oekraïne

Word donateur en maak hulp mogelijk

Als donateur stel je ZOA in staat om bij een ramp direct in actie te kunnen komen met noodhulp. En zodra de situatie het toelaat mensen te helpen bij het opbouwen van een nieuwe toekomst. Je kunt ook als kerk of bedrijf doneren.