Voor de verwoestende overstromingen vorig jaar haalde Ibrahim zijn water bij een put in de stad. Acht keer per maand ging hij op pad om zijn watertank te vullen. Door de overstromingen kwam er zout water in de put, waardoor het drinkwater besmet raakte. Het risico op besmettelijke ziektes als cholera en malaria was te groot geworden en Ibrahim had geen alternatief.

Geen zorgen meer over drinkwater voor Ibrahim uit Libië
Over schoon drinkwater hoeft Ibrahim Ali (38) uit Libië zich geen zorgen meer te maken. Watertrucks hebben in de wijk van Ali genoeg uitgedeeld om hem en zijn familie te voorzien in hun waterbehoefte.
na overstromingen in september 2023
Weer schoon water in de wijk van Ibrahim
De grote overstromingen in het oosten van Libië die in september 2023 plaatsvonden, hadden een enorme impact op de inwoners van het gebied. Ibrahim Ali (38) had geen toegang meer tot schoon drinkwater. Hij en zijn zijn gezin stonden voor een grote uitdaging.
Het baarde hem grote zorgen, want hoe kon hij zijn gezin nu van voldoende water voorzien? Op de markt was er in beperkte hoeveelheden water verkrijgbaar voor veel te hoge prijzen. Onbetaalbaar voor Ibrahim. Het water dat hij eerst uit de put haalde, kostte hem al een groot deel van zijn maandelijkse inkomen.
Grote behoefte
De wijk waar Ibrahim woont, heeft een grote behoefte aan schoon water. Daarom sloeg ZOA de handen ineen met de internationale humanitaire organisatie International Medical Corps (IMC) om daar drinkwater uit te delen.

Afhankelijk van de behoefte krijgen Ibrahim en zijn buurtbewoners rond de 15 tot 20 liter water per persoon. Nu heeft hij niet alleen schoon drinkwater voor de deur, maar kan hij zijn geld uitgeven aan andere belangrijke dingen als eten en voedsel. Zo kan hij zijn gezin gezond houden.

Lange termijn
Naast het uitdelen van water in wijken als die van Ibrahim, doen ZOA en IMC veel meer in de getroffen gebieden van Libië. Leidingen worden gerepareerd, zodat de waterinfrastructuur weer op gang komt. Waterbronnen worden geïnspecteerd op besmettingen, waardoor mensen veilig verklaarde bronnen weer kunnen gebruiken.
Ook zijn er twee waterontziltingsinstallaties aangeschaft. Eentje staat bij een school en er is er één voor in een ziekenhuis. Deze bieden een langetermijnoplossing voor de toegang tot schoon water voor scholieren, docenten, patiënten, gezondheidsmedewerkers en bezoekers.

Door de overstromingen raakten veel sanitaire voorzieningen zwaar beschadigd. ZOA werkte daarom samen met IMC aan het herstellen en installeren van bidets en toiletten, die ook toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

Er werden deuren geplaatst voor meer privacy en kleine reparaties uitgevoerd, zoals het herstellen van kapotte ramen en scheuren in de muren. Deze verbeteringen verhogen niet alleen de hygiëne, maar zorgen ook voor meer comfort en waardigheid voor de gebruikers.
Foto's: International Medical Corps
