Overslaan en naar de inhoud gaan
Verwoest huis in Oekraïne

Winter als de tweede vijand

Wat als je huis verwoest of beschadigd is door een aardbeving of oorlog? En dan de kou haar intrede doet? Voor veel mensen in bijvoorbeeld Syrië en Oekraïne is het moeilijk om zich warm te houden. “De winter is hun tweede vijand”, zegt noodhulpverlener Willem van Burgsteden van ZOA.

Willem van Burgsteden werkt als noodhulpverlener voor ZOA. Daardoor komt hij vaak in gebieden waar hij veel nood ziet. “De eerste behoefte van mensen in deze gebieden is dat ze in ieder geval droog en warm in huis kunnen blijven”, zegt hij. “Als het dak maar dicht zit.”

Oekraïne

Zo ziet hij dat ook in een gebied in Oekraïne dat weer bevrijd is. Tijdens een bezoek maakten wee dames van rond de tachtig jaar diepe indruk op hem. “Ze zaten met jassen aan en gordijnen om zich heen”, vertelt hij. “Het vroor in huis.” Toch waren ze optimistisch toen hij vroeg hoe het ging. “Ze zeiden: ‘het gaat goed, want de Russen zijn vertrokken’. Maar het dak is wel een beetje weg.'" 

Zoals deze vrouwen zijn er talloze mensen in Oekraïne, weet Willem. In zwaar beschadigde huizen proberen ze de kou te trotseren. De winter is hun tweede vijand. “Op het platteland is aan eten nog wel te komen”, vertelt hij. “Met een paar geiten en kippen, een moestuin en een waterput komen mensen een heel eind. Maar zich warm houden in een huis dat kapot of slecht geïsoleerd is, dat valt niet mee.

Gerepareerd huis in Oekraïne

ZOA voorziet de meest kwetsbare mensen in Oekraïne in contant geld om hun huis te kunnen repareren. “Met temperaturen van min 20 zijn daken en ramen hard nodig”, zegt Willem. Ook zijn er plekken in het land waar ZOA brandhout uitdeelt aan de inwoners. “Alternatieven voor brandhout zijn er eigenlijk niet”, vertelt hij. “Er zijn wel gasaansluitingen, maar gas is nu bijna helemaal niet meer te betalen. Want het gas komt via een omweg uit Rusland.”

Syrië

In Syrië zijn de winters niet zo extreem koud als in Oekraïne. Toch is kou een vijand voor mensen die door het jarenlange conflict of de aardbeving van 2023 in een beschadigd huis bivakkeren. “Het probleem is dat de samenleving er niet op kou is ingericht”, zegt Willem.

“Huizen zijn niet geïsoleerd en vaak zo lek als een mandje.En mensen hebben geen warme kleding om zich mee tegen te kou te weren.” ZOA voorziet Syriërs in koude gebieden daarom in kachels en olijfpulp om mee te stoken.

Jongen in de kou in Syrië

Myanmar en Burkina Faso

Ook in de bergen in Myanmar kan het behoorlijk koud worden. Winterkleding is voor de inwoners dan van levensbelang. Willem vertelt: "We delen ook brandstof uit die we maken van geperste rijstschillen. Dat is een product dat overblijft als de rijst wordt schoongemaakt. De schillen worden in balen uitgedeeld en zo kunnen de mensen in Myanmar ook warm de winter door." 

Verder is Burkina Faso ook een land dat lage temperaturen kent. Willem legt uit dat we daar energiezuinige kachels uitdelen: "We willen kachels die geen hout nodig hebben om te branden. Zo kunnen we de weinige bomen die nog in de Sahel-woestijn staan sparen." 

In deze barre omstandigheden kunnen we onze naasten in nood niet aan hun lot overlaten. Daarom bieden we winterhulp aan slachtoffers van geweld en rampen. Help je mee met een overwinterpakket?

Ja, ik help mee en geef warmte en bescherming

Voor € 35 help je een gezin met truien, dekens en warme sokken. Voor € 65 geef je een familie een eigen kachel met brandstof.