Burundi
In Burundi helpt de ZBA-groep boerenfamilies op een klimaatbestendige manier meer inkomen te genereren. Dit doen zij door boerenfamilies te helpen hun producten te commercialiseren en met transformatie en marketing meer waarde te creëren.
Met behulp van de PIP-methode werden boerenfamilies eerder al geholpen door ZOA. Deze 'Plan Integré du Paysan'-methode is ontwikkelt met de Universiteit Wageningen. Boerenhuishoudens werden begeleid bij het opschrijven en visualiseren van hun eigen toekomstvisie die bijdraagt aan het verbeteren van landbouwpraktijken. Ze kregen trainingen op het gebied van klimaatvriendelijke landbouw, beheer van natuurlijke hulpbronnen en toegang tot markten.
Nu de boerenfamilies meer produceren, bouwt de ZBA-groep verder. De ondernemers van de ZBA-groep helpen boeren om coöperaties op te richten. Binnen deze coörperaties werken boeren samenen sparen zij met elkaar binnen spaar- en leengroepen (VSLA's). Op deze manier kunnen huishoudens wat kapitaal opbouwen en leningen krijgen waarmee ze hun actieplan kunnen realiseren. Ook kunnen boeren door de samenwerking hun producten verder bewerken waardoor de prijs van het product omhoog gaat en zij meer verdienen. Zoals bijvoorbeeld het verwerken van maïs tot maïsmeel, cassave tot cassavemeel of sinaasappels tot sap of jam.
Aan het project doen 750 mensen mee en profiteren 4500 inwoners van de producten en diensten van de samenwerkende boeren.