Overslaan en naar de inhoud gaan

ZOA strijdt tegen honger

“Alstublieft, red het leven van mijn kinderen”, wanhoopt Nejatu uit Ethiopië. Ze is weduwe, moeder van vijf kinderen en verloor al haar gewassen door de sprinkhanenplaag. Zij is een van de miljoenen mensen die nauwelijks of geen dagelijks eten hebben. ZOA is er, juist voor hen die honger hebben. 

KLIMAATVERANDERING, CONFLICTEN EN CORONA

ZOA levert hulp op maat in de strijd tegen honger

Conflicten, klimaatverandering en corona: veel mensen worstelen met de gevolgen hiervan. Deze ramp op ramp zorgt ervoor dat velen de hongerdood in de ogen kijken. Hoe bindt ZOA de strijd aan tegen honger?

Oorlogen en klimaatverandering zorgen ervoor dat miljoenen mensen op de vlucht zijn geslagen en dat hun gewassen zijn verwoest. De situatie in diverse landen waar ZOA werkt, is ronduit alarmerend. In veel landen versterken de crises elkaar, zoals in Ethiopië. Volgens recente cijfers van het Wereldvoedselprogramma lijden in Ethiopië alleen al 16.8 miljoen mensen honger, een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar. Er is een enorme schaarste aan water en landbouwgrond, wat zorgt voor spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen.

Duurzame hulp

Hoe kun je op een duurzame manier helpen om in de levensonderhoud van de meest kwetsbare mensen te voorzien? Dat is de centrale vraag waar Inge Vos, expert voedselzekerheid bij ZOA, zich mee bezighoudt. Ze vertelt: Voedsel uitdelen tijdens een crisis is belangrijk, en dat doen we ook, maar we helpen mensen ook op weg naar wederopbouw. En die duurzame manier is ongelofelijk belangrijk, bijvoorbeeld bij vredesopbouw en de veiligheid van een land. Immers, als er voldoende middelen zijn, staan mensen elkaar minder naar het leven. Zo kunnen we een gebied of de bevolking helpen uit een negatieve spiraal te komen.”

Hulp op maat

De strijd tegen honger vraagt om een diverse aanpak, oftewel: hulp op maat. De hulp van ZOA bestaat daarom uit: voedseldistributie, geldvouchers, contant geld en hulp aan boeren en kleine ondernemers. Inge: “We letten scherp op de plaatselijke situatie: wat is waar nodig om de productie efficiënt te verhogen? Hoe voorkomen we dat mensen in een afhankelijkheidspositie komen en hoe worden ze veerkrachtig? Zo zetten we bijvoorbeeld een spaarprogramma op in een gemeenschap. Met een kleine inleg sparen dorpsbewoners samen voor een onderneming of een ander gemeenschappelijk doel. Zo helpen ze elkaar, bijvoorbeeld een landbouwer die door een misoogst in de problemen komt. Of ze helpen bij het opzetten van een theeschenkerij. Het spaarprogramma is tevens een vangnet voor zichzelf.”

Waarom is contact geld geven vaak een effectieve manier van hulpverlening? Inge legt uit: “Cash blijkt vaak de beste manier om mensen een zetje in de rug te geven. Vaak weten mensen zelf heel goed welke nood het hoogst is in hun gezin. Geld houdt bovendien de lokale markt in stand. Wil je de economie stimuleren, dan moet geld verstandig rollen. Eventueel maken we gebruik van vouchers die mensen kunnen omwisselen. Of mensen krijgen geld voor werk dat ze doen voor de gemeenschap.”

Diversiteit van gewassen

In de landbouw ondersteunt ZOA boeren om op tijd gewassen in te zaaien en wordt er gekeken naar de diversiteit van de gewassen. Inge: “We stimuleren daarnaast de aanleg van groentetuinen, zodat mensen gevarieerder kunnen eten. Ook spelen we in op klimaatverandering. We merken dat in diverse landen regens veel te laat of te vroeg komen. Het is belangrijk hierin samen met de plaatselijke bevolking op te trekken. Daarom kijken we samen met hen of en hoe we kunnen irrigeren, of welke gewassen minder water nodig hebben.

Verder zetten we in op duurzame teelttechnieken, omdat die belangrijk zijn om de bodem te beschermen tegen droogte, en helpen we de boeren met gewassen die zowel tegen droogte, als tegen overstromingen bestand zijn. Zo staan we samen, de bevolking en ZOA, sterk in de strijd tegen honger!”

Voor miljoenen vluchtelingen is dagelijks brood verre van vanzelfsprekend. Samen kunnen we er voor vluchtelingen als Regina zijn met voedselpakketten of middelen om eten te kopen. Dit geeft hen weer hoop voor de toekomst. Help jij mee met een voedselpakket? 

Ja, ik help mee en doneer voor vluchtelingen die honger lijden

Met een gift van 32 euro help je bijvoorbeeld een gezin met een voedselpakket voor vier weken.