Overslaan en naar de inhoud gaan
Edisa Gasi

‘ZOA verandert voortdurend. En ik maak alles mee!’

Edisa Gasi (65) uit Uganda is al 47 jaar chauffeur, waarvan bijna de helft voor ZOA. Ze was de eerste vrouw met dat beroep in haar provincie West-Nijl. Voor ZOA rijdt ze het hele land door, van project naar project.

22 jaar chauffeur voor ZOA in Uganda:

Edisa rijdt van project naar project

Edisa Gasi is al 22 jaar de chauffeur voor ZOA-medewerkers in Uganda. “We werken hier allemaal samen als christen, zonder problemen”, vertelt ze. “Daarom ben ik zo lang bij ZOA gebleven.”

Edisa was amper zeventien jaar toen ze bij de politie ging. Daar volgde ze een opleiding tot chauffeur, als eerste vrouw in de provincie West-Nijl. Dat beroep kreeg ze tegen wil en dank, hoewel ze als kind al wel interesse had voor voertuigen. “Ik timmerde graag speelgoedauto’s in elkaar van brandhout”, herinnert ze zich.

Als lid van het politiekorps werd de jonge Edisa uitgekozen om voor de toenmalige president-dictator Idi Amin te werken. “Ik was twee jaar lang chauffeur van de president”, vertelt ze. “Dat was een erg moeilijke tijd. Niemand van ons wilde het doen. We werden gedwongen.”

Het land uit

Toen Amin een oorlog met Tanzania ontketende, moest ze met de presidentiële escorte het land verlaten. Vijf jaar lang woonde ze in Congo en verliet het politiekorps. Eenmaal terug in Uganda ging ze op een ambulance rijden in Arua, het gebied in West-Nijl waar ze opgroeide. “Ik was blij om weer terug te zijn met mijn kinderen”, vertelt ze. “Maar helaas stierf mijn man kort later.”

Edisa kwam er alleen voor te staan met haar drie dochters en drie zonen, waarvan ook één overleed. Ze vond een baan als chauffeur bij de eerste humanitaire organisatie in West-Nijl: Community Action Programme. Een ngo bleek goed bij haar te passen.

Edisa Gasi bij de ZOA auto

Bijna een ongeluk

Acht jaar later, in 2001, solliciteerde ze bij ZOA. Het christelijke karakter van de organisatie sprak haar erg aan. Edisa werd aangenomen als chauffeur voor het programma in Sudan. “Dat werk werd vanuit Arua gedaan”, vertelt ze. “Ik reed met de ZOA medewerkers steeds heen en weer naar de projecten in Sudan.”

In Uganda was ze gewend links te rijden, terwijl dat in Sudan rechts was. “Ik heb daardoor bijna een keer een ongeluk gehad”, herinnert ze zich. “Maar gelukkig is het al die jaren daarbij gebleven. Al maakten slechte wegen het werk wel eens lastig.”

Edisa Gasi in haar auto

Voortdurende verandering

In 2007 ging het eerste programma van ZOA in Uganda van start, vanuit hoofdstad Kampala. Edisa verhuisde mee. Sindsdien rijdt ze het hele land door met ZOA-collega’s, zowel landgenoten als uit het buitenland. Zonder chauffeur zouden ze zich in Uganda niet veilig kunnen verplaatsen.

“ZOA verandert voortdurend”, vertelt Edisa. “Er worden steeds weer nieuwe projecten opgestart. En ik bezoek ze allemaal. Dat maakt mijn werk ontzettend interessant.” Ze is vooral onder de indruk van de manier waarop ZOA zich inzet voor onderwijs in het land. “Het is zo belangrijk dat kinderen naar school kunnen gaan. Dat biedt hen een toekomst.”

Edisa Gasi in de ZOA auto

Met pensioen

Edisa’s eigen kinderen zijn inmiddels allemaal afgestudeerd aan de universiteit. Ze hoopt binnenkort meer tijd met hen - en haar vijf kleinkinderen - te kunnen doorbrengen. “Aan het einde van dit jaar ga ik met pensioen”, vertelt ze. “Dan ga ik weer in Arua wonen, dat is mijn thuis. Daar kijk ik naar uit, maar zal ZOA ook wel missen!

Zou je ook voor ZOA willen werken? 

Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn