Overslaan en naar de inhoud gaan
Adama

Rolmodel voor mensen met een beperking

Stel, je kan niet op je eigen benen staan en zit altijd in een rolstoel. Adama Yarima Balla (47) weet hoe dat is. Zolang ze zich kan herinneren zit ze in een rolstoel doordat ze polio kreeg. Desondanks wist ze een mooi leven op te bouwen.

Adama uit Nigeria wil polio uitroeien 

‘Ik wil mensen inspireren die in een soortgelijke situatie zitten’ 

Adama Yarima Balla (47) woont in Nigeria en heeft polio overleefd. De effecten van haar ziekte zijn tot op de dag van vandaag nog steeds zichtbaar. Ze zit in een rolstoel, omdat haar voeten volledig vervormd zijn door de ziekte. Daardoor kan ze niet op haar voeten staan.

Ondanks de situatie heeft Adama haar opleiding gevolgd op reguliere scholen. Uiteindelijk werd ze lerares. Een jaar geleden kwam ze in aanraking met een project dat mensen in Nigeria digitale vaardigheden aanleert. Deelnemers leren in het project over wat ze online allemaal kunnen doen en hoe ze die kennis kunnen inzetten en ontwikkelen. Daardoor ervaren ze weer hun toegevoegde waarde aan de maatschappij. Ook Adama leerde dat.


Adama vertelt dat ze het project zo belangrijk vond dat ze er nu zelfs voor werkt. "Ik begeleid er polio-slachtoffers, maar ik coördineer ook trainingen voor deelnemers aan het digitale vaardigheden-project. "Ik wil me hard maken om polio uit te roeien en mede-polioslachtoffers van polio nieuwe hoop te geven." 

Geluk teruggevonden

Adama heeft zo een manier gevonden om haar geluk terug te vinden en een zinvol leven te leiden. "Ik ben een sociaal persoon en goed in communicatie en interactie met diverse leeftijdsgroepen, religies en etniciteiten. Dat kan ik nu weer inzetten bij dit project."

Ze vervolgt: "Ik ben goed in het geven van boeiende toespraken voor polio-overlevenden en ik kan ook aandachtig luisteren, doordacht plannen en projecten effectief uitvoeren."

Adama in het midden

Minder rechten

In Nigeria hebben mensen met een beperking minder rechten dan in landen als Nederland. Door mensen als Adama te betrekken bij projecten als die van de digitale vaardigheden, laten we zien dat mensen met een beperking vaak hetzelfde kunnen als mensen zonder een beperking. Dat raakt ook aan het We are Able! project. Met dat project willen ZOA en vijf andere organisaties de maatschappelijke positie van mensen met een beperking in onder andere Nigeria verbeteren. Het wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Samen kunnen we mensen als Adama helpen in Nigeria. Met het We are Able! project, kunnen we het verschil maken en de positie van mensen met een beperking verbeteren. 

Lees meer over We are Able!