Overslaan en naar de inhoud gaan

'Aardbeving is enorme slag voor mensen in Syrië'

“De aardbeving geeft een extra grote dramatische dimensie in de situatie in Syrië”, stelt Marjanne van Vliet, directeur van ZOA in Syrië. Ze sprak met verschillende Nederlandse media over de situatie in het land, waar al twaalf jaar lang een humanitaire ramp gaande is.

Doneer nu

Marjanne van ZOA over de aardbeving in Syrië

‘Vreselijke samenloop van omstandigheden’

“Bijzonder tragisch”, noemt Marjanne van Vliet de situatie in het noorden van Syrië, dat maandag werd opgeschrikt door een hevige aardbeving. In verschillende Nederlandse media vertelde ze over het drama dat zich in het gebied voltrekt.

“In Syrië is al twaalf jaar lang een humanitaire ramp gaande”, zei ze dinsdagochtend in een radioprogramma op BNR. “Veel basisvoorzieningen stonden voor de aardbeving al op instorten. Het winterse weer maakt de situatie nu extra dramatisch.”

Turkije en Syrië werden maandagochtend 6 februari opgeschrikt door een hevige aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag in de buurt van de Turkse stad Gaziantep, vlakbij de grens met Syrië.

Daarna volgde een tweede beving van 7,7 op de schaal van Richter in Centraal-Turkije, die ook in Syrië flink gevoeld werd. Er zijn inmiddels meer dan 33.000 doden gemeld. Maar de teller loopt op. Veel mensen zijn nog vermist.

“Dit is een enorme slag voor de mensen in Syrië”, zei Marjanne in het televisieprogramma OP1 van NPO. “We hebben te maken met een land dat al in crisis was. Er is al veel noodhulp aan de gang. We hadden al de alarmklokken geluid omdat er zo’n gebrek is aan water, voedsel en onderdak. Vooral in de winter.”

Syrië aardbeving

Marjanne werkt voor ZOA in Damascus – zo’n 400 kilometer vanaf het epicentrum van de aardbeving. “We werden om half vijf gewekt door de aardbeving”, vertelde ze in de talkshow. “Gelukkig is iedereen van ons team veilig, ook onze collega’s in Aleppo. Maar zij hebben wel ongelooflijke grote angsten doorgemaakt.”

Veel mensen in het noorden van Syrië, waaronder de ZOA-medewerkers in Aleppo, hebben de eerste nachten na de aardbeving buiten in de kou doorgebracht. “Ze durven hun huizen nog niet in vanwege instortingsgevaar”, vertelde Marjanne aan Groot Nieuws Radio. “De situatie is voor hen heel onzeker, ook omdat nog zoveel vrienden en kennissen vermist worden.”

Vorige week trad de winter in Syrië in. Dit maakt de situatie er nog slechter op. “Het regent en waait hard op dit moment. In de bergen sneeuwt het. Het is bitterkoud.” In Aleppo was al ongelooflijk veel schade door het conflict in Syrië dat al twaalf jaar voortduurt. De kwaliteit van de gebouwen waar mensen in woonden, was in veel gevallen al niet goed meer. “Het is een vreselijke samenloop van omstandigheden.”

Op NPO Radio 1 noemde Marjanne de situatie in het land “bijzonder tragisch”. Syrië was al in een grote crisis, zowel vanwege de schade door het conflict als de economische malaise. “Er is al jaren een groot tekort aan basisvoorzieningen. We zijn al lang bezig de alarmklokken te luiden vanwege het gebrek aan schoon water, voedsel en medische zorg.”

In de winter zitten nog meer mensen zonder toegang tot veilige opvang. “De aardbeving geeft een extra grote dramatische dimensie aan de situatie.”

Marjanne en haar collega’s zijn momenteel druk bezig met noodhulp in het noorden van Syrië. “Het is belangrijk dat we afstemmen met andere organisaties en lokale partners”, zei ze op Family7“We kijken goed wie wat kan doen, waar we goederen vandaan kunnen krijgen en wat veilig is.”

Het is een voordeel dat er noodhulp gaande is in het gebied. Coördinatiestructuren zijn hierdoor al aanwezig. De energiecrisis bemoeilijkt deze hulp wel. Er is weinig brandstof voorhanden, waardoor de logistiek extra bemoeilijkt wordt.

Samen met andere organisaties en lokale partners is ZOA nu bezig om vanuit binnen- en buitenland zoveel mogelijk goederen voorhanden te krijgen. “Onderdak, voedsel, water, alle hulp die mensen kunnen krijgen is welkom”, zei ze. “Gelukkig kunnen we opschalen. We willen graag zo snel mogelijk heel veel betekenen voor alle mensen in nood en onzekerheid op dit moment.”

Aardbeving Syrië

Samen kunnen we er zijn voor onze naasten in nood. Help je mee door een donatie te doen voor de slachtoffers van deze ramp?

Ja, ik help de slachtoffers van de aardbeving in Syrië

Voor €65,- help je één gezin met een noodpakket voor een maand. Je kunt ook doneren als bedrijf of kerk.