Overslaan en naar de inhoud gaan
Alal en haar zusje Sham

Alal en sham raakten hun huis kwijt

Stel je eens voor dat alles om je heen wegvalt. De zusjes Alal (11) en Sham (1) in Syrië maakten het mee. Zij ontvluchtten hun huis na de aardbeving, nu ruim een jaar geleden.

dramatsiche wending door Aardbeving in syrië 

Alal en Sham raakten in één klap alles kwijt 

Twee lange dagen en nachten sliepen ze buiten in de regen en de kou. De Syrische zusjes Alal (11) en Sham (1) schrokken ruim een jaar geleden wakker van de aardbeving in hun stad Aleppo. Met hun moeder en tante keerden ze al gauw terug naar hun appartement, drie hoog in een flatgebouw – ondanks het grote instortingsgevaar.

Het leven in hun door conflicten geteisterde land was al moeilijk, maar de aardbeving heeft het leven van de zusjes een dramatische wending gegeven. Maandenlang konden ze niet naar school – net als zoveel andere kinderen in Aleppo. Alle scholen die niet verwoest waren, werden gebruikt als noodopvang.

ZOA vindt het van groot belang dat kinderen snel weer naar school kunnen. Daarom heeft het team in Syrië een aantal scholen gerepareerd en voorzien van water, sanitair en basisbenodigdheden zodat er weer les gegeven kan worden.

De schoolgebouwen waren lang in gebruik als noodopvang. Voor kinderen als Alal en Sham heeft ZOA speciale aandacht. Op acht locaties krijgen kinderen professionele hulp bij de verwerking van wat ze hebben meegemaakt.

Alal en Sham zullen voorlopig nog wonen en spelen tussen de ruïnes van twaalf jaar conflict en een verwoestende aardbeving. Maar met goede hulpverlening, lessen en vriendschappen op school lukt het hopelijk de blik weer naar de toekomst te richten.

Samen willen we er zijn voor Alal en Sham en duizenden anderen die de meest vreselijke dingen meemaken door een oorlog of ramp. Met jouw gift kunnen we helpen met onderdak, schoon drinkwater en voedsel. Help je mee?

Alal, haar zusje Sham en tante Walaa

Doneer en help mensen die lijden door rampen en conflicten

Je eerste nacht op een veilige plek, na dagenlang vluchten door oorlogsgebied. Een smakelijke maaltijd na maanden van voedselschaarste. Je kinderen zien opleven na de hulp van traumadeskundigen. Dat verschil maakt jouw gift en onze hulp voor mensen in gebieden met rampen en conflicten. Help je mee?