Overslaan en naar de inhoud gaan

Als alles wegspoelt

Overstroming na overstroming teistert Zuid-Sudan. Huizen spoelen weg, oogsten mislukken en mensen lijden honger. Inwoners van het district Pibor hebben dagelijks te kampen met de gevolgen van klimaatverandering. Zo ook de jonge moeder Regina.

REGINA: 'IK BID DAT GOD INGRIJPT'

Overleven in Zuid-Sudan

“Ik bid dat God ingrijpt”, verzucht Regina. De jonge moeder uit Zuid-Sudan worstelt dagelijks met de gevolgen van klimaatverandering. Pibor, het district waar ze woont, wordt geteisterd door overstromingen. Haar man overleed; Regina en hun vier kinderen lijden honger.

Drie jaar achtereen zag ze alles wegspoelen. Al drie keer vluchtte ze weg met haar vier kinderen, naar een hoger gelegen gebied. Regina, een jonge moeder uit het Zuid-Sudanese district Pibor, probeert te overleven tussen de overstromingen door. “Elke keer kon ik gelukkig mijn huisje ontmantelen en hogerop weer opbouwen”, vertelt ze. “Maar mijn gewassen raakte ik kwijt.”

Tot overmaat van ramp overleed Regina’s man aan de gevolgen van een slangenbeet. “Slangen zoeken het door de overstromingen ook hogerop”, zegt ze. “Het overlijden van mijn man maakt het allemaal nog moeilijker voor ons. Nu sta ik er helemaal alleen voor met onze kinderen. En alles blijft maar overstromen.”

Met de verkoop van brandhout dat ze in de bossen bijeenraapt, probeert Regina nu toch wat inkomen te genereren. Dat lukt maar amper. Het gezin heeft honger. Er gaan soms twee tot drie dagen voorbij tot ze haar kinderen weer wat te eten kan geven. “Mijn jongste kind, Amajur, is nog een baby”, vertelt ze. “Hij is ondervoed en knapt maar niet op.”

Spaargroep

Zonder de hulp van ZOA was de honger nóg veel erger geweest, vertelt de jonger moeder. Ze kreeg zaden voor gewassen als okra, tomaat en courgette. Die kunnen overstromingen weerstaan. Ook sloot ze zich aan bij een lokale spaargroep. Met die groep volgde ze onder meer een training van ZOA voor het opbouwen van financiële weerbaarheid.

“We hebben bijvoorbeeld geleerd op welke manieren we samen kunnen sparen door allemaal een contributie te geven”, vertelt ze. “Als ik geen eten heb, kan ik geld lenen van de groep en dat later terugbetalen.”

Regina is dankbaar voor de hulp die ze krijgt. Niettemin blijft het leven een worsteling voor haar. “We staan voor veel uitdagingen”, zegt ze. “Ik maak me zorgen om mijn jongste kind, die maar niet beter wordt. Ik zou graag willen dat hij medische hulp krijgt. Ik bid dat God verandering brengt in onze situatie."

Miljoenen mensen lijden door de gevolgen van klimaatverandering. ZOA helpt mensen hen weerbaar te worden, bijvoorbeeld met slimme landbouwtechnieken of droogtebestendige zaden. 

Doneer en help klimaatvluchtelingen