Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstenaar Willem Zijlstra

LICHT voor mensen op de vlucht 

Meer dan twintig kunstenaars doen mee aan de reizende expositie LICHT voor mensen op de vlucht. Met hun werken laten zij hun compassie zien voor vluchtelingen – en steunen zij het werk van ZOA. Tot en met 20 maart is de tentoonstelling te zien in de Grote Kerk in 's-Hertogenbosch (op woens- en zaterdagen van 13.00-16.00)Initiatiefnemer Willem Zijlstra: ''We nodigen iedereen uit die zich bij dit thema betrokken voelt, om deze tentoonstelling aan te vragen.”

kunstenaars in actie voor zoa

'Wat is er een onrecht in de wereld' 

De kunstenaars van het christelijk collectief ArsProDeo ondersteunen met de expositie LICHT voor mensen op de vlucht het werk van ZOA. Kunstenaar en initiatiefnemer Willem Zijlstra vertelt: “Ik kan niet wat de hulpverleners van ZOA wereldwijd doen. Maar zo kan ik wel op mijn manier een bijdrage leveren.”

Onrecht

Van abstract tot realistisch, van gravures en schilderijen tot 3D-opstellingen – de kunstwerken in deze expositie zijn heel divers. Toch worden de kunstenaars van het christelijke kunstenaarscollectief ArsProDeo duidelijk gedreven door een bewogenheid die een weerspiegeling is van de missie van ZOA: hoop en licht brengen op plekken die geteisterd worden door duisternis. “Wat is er een onrecht in de wereld!”, verzucht Willem Zijlstra in zijn atelier. “Maar Jezus zei al: wat je voor de minste van mijn broeders doet, doe je voor mij. En dat zie ik ZOA doen.” Het inspireerde hem om op zijn eigen vakgebied in actie te komen, om zo iets te kunnen betekenen voor die 'minste'. “Jezus zet mij ertoe aan om mijn handen Zijn handen te laten zijn. Wat ik hier in Bussum niet kan, gebeurt wereldwijd bij jullie wel!”

Licht

“Licht is natuurlijk geen origineel thema”, erkent Willem. Door de eeuwen heen speelt licht een leidende rol in de kunst. Toch vindt hij het niet uitgekauwd. “Er is een schreeuwende behoefte aan licht, zeker in de donkere tijden die we meemaken. Bij dit thema denk ik ook aan het Licht dat van boven komt. Dan hoop ik dat ik dat licht mag weerspiegelen naar medemensen – niet alleen hier, maar ook ver weg bij de mensen die in moeilijke situaties moeten leven. Hopelijk kunnen we via dit thema wat licht brengen in hun zware omstandigheden.”

Kerken 

De expositie LICHT voor mensen op de vlucht is tot en met 20 maart te zien in de Grote Kerk en 's-Hertogenbosch (Kerkstraat 20). Op woens- en zaterdagen van 13.00 - 16.00 uur. De opening van de expositie vindt plaats op zondag 21 januari om 10.00 uur tijdens de ochtenddienst.We nodigen iedereen uit die zich bij dit thema betrokken voelt, om deze tentoonstelling te bezoeken”, moedigt Zijlstra aan.

De expositie wordt ingericht in een kerk, maar ook bijvoorbeeld op een school, in een buurtcentrum, bibliotheek of (christelijke) instelling. Tijdens de tentoonstelling kunnen ZOA of ArsProDeo lezingen, workshops of rondleidingen geven of meewerken aan een themadienst. Ook kan het worden gecombineerd met bijvoorbeeld een collecte of sponsoractie voor ZOA. Bij verkoop van kunstwerken wordt een deel van de opbrengst aan ZOA gedoneerd. Wil je aanhaken? Neem dan contact op met Ars Pro Deo. 

Ga naar www.arsprodeo.nl

Lichtdragers

Speciaal onderdeel van de expositie zijn de T-shirts van kunstenaar André Bikker, die je kunt kopen onder het motto ‘Draag licht!’. Stripfiguur Mada beleeft licht-avonturen in witkrijt op een zwarte ondergrond. Er zijn vier verschillende afbeeldingen, waaruit je kunt kiezen. Op de rechtermouw staat een klein wit ZOA-logo. Het is gemaakt van biologisch katoen. Voor de dames zijn er getailleerde modellen met een v-hals, voor de mannen zijn er shirts met een ronde hals. Van elk verkocht T-shirt (€34,-, inclusief verzendkosten) gaat €5,- naar ZOA, waardoor wij weer licht kunnen brengen in moeilijke omstandigheden van vluchtelingen. Ook leuk om een Lichtdrager cadeau te doen!

Bekijk en bestel via www.andrebikker.nl

 

Willem Zijlstra over zijn inspiratie: