Overslaan en naar de inhoud gaan
Verkrachte vrouwen in Tigray

Bruut geweld tegen vrouwen in Tigray

Hawi* was een zelfstandige sterke vrouw, voor het conflict in Tigray uitbrak - in november 2020. Ze werd gescheiden van haar drie kinderen en maandenlang verkracht in eigen huis. Ze is één van de vele slachtoffers van bruut geweld tegen vrouwen in de Ethiopische provincie Tigray.

vrouwen verkracht tijdens conflict Tigray

‘Ik durf niet meer dichtbij mensen te komen’

Drie maanden lang zat Hawi opgesloten in haar eigen huis, terwijl soldaten haar keer op keer verkrachtten. Al die tijd wist ze niet waar haar drie kinderen waren. Haar buurvrouwen ondergingen hetzelfde lot, maar het was onmogelijk contact met hen te krijgen. Voor het conflict in de Ethiopische provincie Tigray uitbrak, runde Hawi haar eigen bedrijf. Nu durft ze nauwelijks nog de straat op te gaan.

“Ze waren boos, beledigend en beklaagden zich over ons”, zegt Hawi. De soldaten die in november 2020 plotseling haar huis binnendrongen, veranderden Hawi’s leven voorgoed. Fluisterend en vol emotie vertelt ze haar verhaal. “Toen de aanval begon, was ik met mijn kinderen bij mijn ouders. Dat is vlakbij mijn eigen huis.”

Toen er geschoten werd, probeerden ze te vluchten. “Maar we werden tegengehouden door de soldaten. Ze begonnen onze buren te vermoorden. Mijn kinderen werden bij me weg gehaald. En toen werd ik verkracht.”

Op zoek

Hawi kon nergens naartoe. Haar dorp werd maandenlang bezet. Al die tijd zat ze opgesloten in haar huis en werd ze herhaaldelijk verkracht. “De soldaten waren erg wreed”, vertelt ze. “Vluchten kon niet, want dan zouden ze me vermoorden.”

Ze wist dat haar buurvrouwen hetzelfde lot ondergingen, maar het was onmogelijk met hen in contact te komen. Veel mannen en kinderen werden vermoord. Hun lichamen bleven op straat liggen. Niemand mocht geliefden begraven.

Hawi

“Toen de soldaten eindelijk weg waren uit ons dorp, ben ik op zoek gegaan naar mijn kinderen”, vertelt Hawi. “Gelukkig waren ze veilig, bij familie. Daardoor voelde ik me toch een klein beetje opgelucht.”

Psychisch leed

De onbeschrijfelijke gruwelijkheden hebben de vrouwen in de gemeenschap voor het leven getekend. Sinds het ingaan van de wapenstilstand in Tigray, in november 2022, is er relatieve rust in het gebied. Maar hulp voor de vrouwen ontbreekt.

“Ze kregen alleen een stukje zeep van de lokale overheid”, vertelt Rigat Tesfamariam, die een vereniging heeft opgericht om vrouwelijke slachtoffers in de regio te helpen. “De vrouwen lijden honger en hebben grote moeite om hun kinderen te voeden.” Daar komt het psychische leed nog bij: de vrouwen ervaren stress, boosheid en eenzaamheid. De gemeenschap heeft hen verstoten. * De naam van Hawi is gefingeerd

Tigray straatbeeld

‘Tigray’ was een van de bloedigste conflicten van onze tijd. Honderdduizenden mensen zijn omgekomen, miljoenen zijn gevlucht voor geweld, plundering, verkrachting en moord. ZOA is er om te troosten en te helpen. Help je mee met een gift?

Doneer en help mensen die alles kwijt zijn

De nood in Tigray is enorm. Er is veel voedsel, water en onderdak nodig. Dankzij jouw gift kunnen we naast mensen staan in Tigray en andere crisisgebieden wereldwijd. Je kunt ook als kerk of bedrijf doneren.