Overslaan en naar de inhoud gaan
De straat op met de collectebus

Alles wat je wilt weten als collectant

Juist dit jaar, met een recordaantal van zo'n 110 miljoen mensen op de vlucht, is de ZOA-collecte harder nodig dan ooit. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om langs de deuren te gaan met een goed verhaal!

Huis-aan-huis

Langs de deuren

Van 25 maart tot en met 30 maart 2024 gaan we weer langs de deuren! Doe jij mee? Samen willen we er zijn voor slachtoffers van een oorlog of een ramp. Dichtbij - bijvoorbeeld in Oekraïne - en verder weg, in landen als Syrië, Jemen en Colombia.

Wat is jouw verhaal?

Ding-dong, langzaam gaat de deur open. Wat vertel je? Een gift begint met een goed verhaal. Denk van tevoren na over een goede openingszin, bijvoorbeeld: “Goedemiddag, ik collecteer namens stichting ZOA. We zijn er voor mensen die alles zijn kwijtgeraakt door een oorlog of ramp, zoals in Oekraïne. Helpt u mee?''

Als je wilt, kun je je openingszin ook persoonlijk maken. Waarom vind jij het belangrijk om klaar te staan voor mensen op de vlucht? Wat motiveert jou om de straat op te gaan? Heb je inspiratie nodig? Bekijk dan het onderstaande filmpje. 

ZOA in een halve minuut

Ik ga collecteren en ik neem mee...

Een warme jas, stevige schoenen en een collectebus. Maar wat heb je nog meer nodig?

Zorg dat je altijd je collecte-legitimatiebewijs en je ID-bewijs meeneemt. Je hebt van je collecte-organisator een ingevuld legitimatiebewijs ontvangen. Neem dit bewijs mee, evenals je ID-bewijs. Als erom gevraagd wordt, kun je het laten zien. Op je legitimatiebewijs vind je ook een persoonlijke QR-code om je collecteopbrengsten te kunnen zien.

Ken de mogelijkheden, weet hoe mensen kunnen doneren. Steeds minder mensen hebben contant geld in huis. Daarom zijn er ook andere mogelijkheden om te geven. Zo staat op de bus een Ideal QR-code, die mensen kunnen scannen om te doneren. Dit is een veilige mogelijkheid!  

Kaarten. Heb je aangebeld en was er niemand thuis? Laat dan onze wervingskaart ofwel 'Dingdongkaart' achter. De afgelopen jaren leverde die veel bezoekers naar onze site én donaties op. Kom je aan een straat niet toe? Stop dan eveneens deze kaart door de brievenbus.

Veelgestelde vragen van collectanten

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen van collectanten. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel dan je vraag via collecte@zoa.ngo