Overslaan en naar de inhoud gaan
Marije collecteert

Collecteer jij mee?

“We zijn dringend op zoek naar nieuwe collectanten. Samen kunnen we mensen in nood helpen”, zegt collecteorganisator Marije van Ulden enthousiast. Doe jij mee? Geef je dan nu op als collectant voor de ZOA-collecte van 25 t/m 30 maart.  

Word collectant

ZOA-collecte van 25 t/m 30 maart

Loop je een uurtje mee?

“Ik kan vluchtelingen niet ter plekke helpen, maar zo kan ik wel mijn tijd en energie steken in werk dat door ZOA in crisisgebieden wordt gedaan”, aldus collecteorganisator Marije van Ulden in Apeldoorn.

Al zo’n zeven jaar organiseert Marije de ZOA-collecte, samen met haar zus. Zij zorgen ervoor dat collectanten een collectebus krijgen en gemotiveerd op pad gaan in hun wijk in Apeldoorn.

Betrokken

Marije is moeder van vier kinderen en werkt in de zorg. Een collecte organiseren is voor haar een vorm van vrijwilligerswerk dat ze goed vanuit huis kan doen. “Het is een mooie manier om betrokken te zijn bij mensen op de vlucht. Ik kan ze niet ter plekke helpen, hoewel ik dat heel graag zou willen doen. Ik kan wel dienstbaar zijn aan het werk, dat door ZOA in crisisgebieden wordt gedaan.”

Inspiratie

Marije wordt hiertoe geïnspireerd door Mattheüs 25, waarin Jezus zegt dat wat je voor een ander doet, voor Hem hebt gedaan. “Dat is hoe ik mijn leven wil vormgeven en wat ik ook aan mijn kinderen wil meegeven: we leven niet alleen voor onszelf, om onszelf te verrijken; maar we kunnen onze tijd en energie steken in hulp voor mensen, die het heel moeilijk hebben.”

Daarbij moet Marije denken aan vrijwilligerswerk dat ze deed in kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. “Ik hoorde uit de eerste hand wat vluchtelingen hadden meegemaakt en onder welke omstandigheden ze moesten vluchten. Dat zijn verhalen die je niet kwijtraakt.”

Marije van Ulden

Collecteweek

Vanuit haar huis en in haar vrije tijd kan Marije de ZOA-collecte prima organiseren. “In januari benaderen we de collectanten via de mail of ze weer willen meelopen voor de aanstaande collecte. Vervolgens verdelen we de straten onder de beschikbare collectanten en we zorgen ervoor dat de bussen in de week voor de collecte worden opgehaald. Daar zitten wat uurtjes tijd in, maar als je het gewoon in je vrije momenten doet, valt het mee en is het goed te combineren met gezin en andere werkzaamheden.”  

Het mooist is natuurlijk het collecteren zelf, zegt Marije. “Het is zo leuk als mensen enthousiast en voldaan terug komen na een collecteweek en trots hun collectebus inleveren. Soms gaan vaders en moeders met hun kinderen op pad, en dan zijn kinderen trots als ze hun collectebus mogen omkieperen en het geld mogen tellen. Dat zijn mooie momenten.”

Steentje bijdragen

Marije ziet zichzelf als een schakeltje in een groter geheel. “Ik organiseer en loop de collecte, en een ander bij ZOA zorgt dat het goed wordt besteed, zo draagt ieder een steentje bij”, zegt Marije. Haar hoop voor de toekomst? “Dat er  ̶  mede door het werk van ZOA  ̶  vrede op aarde zal zijn. Niet alleen voor mijn eigen gezin, maar voor al die gezinnen wereldwijd, die op de vlucht zijn. Dat ze een plek vinden waar ze rust hebben en veiligheid ervaren, en dat kinderen zullen opgroeien in een gezonde, liefdevolle situatie.”

Wil jij ook je steentje bijdragen en een uurtje meelopen? 

Word collectant