Overslaan en naar de inhoud gaan
Lies Kaptein aan het collecteren

Loop ook een rondje!

“Ik hou van organiseren en collecteren. Dan loop ik als het ware zingend door de straat. Ik trek mijn wandelschoenen aan en ga anderhalf uur ‘sporten’. Om mensen weer hoop te geven”, zegt Lies Kaptein uit Alphen aan den Rijn enthousiast. De ZOA-collecte is van 25 tot en met 30 maart. 

Doe jij mee?

Collecteer mee van 25 tot en met 30 maart

‘Geef mensen weer hoop!’

“Tenten voor onderdak, schoon drinkwater, onderwijs: dat vind ik belangrijk. Zodat kwetsbare mensen in nood weer hoop krijgen en hun leven kan opbloeien. Daar collecteer ik voor!”

Al ruim dertig jaar is Lies Kaptein (69) betrokken bij het organiseren van een collecte voor ZOA in haar woonplaats, wat ze nog steeds met veel plezier doet. “In 1989 stelde ZOA de vraag aan onze kerkelijke vrouwenvereniging of we een collecte in Alphen wilden houden. Een paar mensen wilden dat wel en ik dacht: twintig mensen is toch veel te weinig voor Alphen? Dat kan beter. We zijn toen ook in andere kerken op zoek gegaan naar collectanten en uiteindelijk hebben we in dat jaar maar liefst zesduizend gulden opgehaald. Zo ben ik in dit werk als collecteorganisator gerold, én ik ben erin gebleven”, lacht ze.

QR-code

De paden op, de lanen in. Met een vrolijk gemoed organiseert Lies niet alleen de collecte, maar ze loopt die ook nog steeds heel graag in haar wijk, telkens van kwart over 6 tot circa acht uur. “Ik haal net niet de vijfhonderd euro, maar het zal niet veel schelen! Sommige mensen zeggen: collecteren is niet meer van deze tijd. Maar door die QR-code op de bus, kunnen mensen gemakkelijk iets doneren, ook als ze geen geld in huis hebben.”


Daarnaast leren mensen op deze manier ZOA kennen. “De niet-thuis-kaarten doe ik in de brievenbus bij wie niet thuis is, maar ik geef ze soms ook aan geïnteresseerden die meer van ZOA willen weten. Dat is het leuke van collecteren: ook mensen die ZOA niet kennen, willen wel een euro geven.”

Lies Kaptein

Hoop

Het is niet de sportieve prestatie die Lies drijft, maar dat ze van betekenis kan zijn voor kwetsbare mensen, die alles moesten achterlaten door een oorlog of een ramp. “De machteloosheid en de ellende waarin mensen terechtkomen, vind ik heel erg. Door hulp, zoals waterpompen in een dorp of onderwijs, hoop ik dat hun leven weer opbloeit en dat ze hoop krijgen. Dat ze zich weer mens gaan voelen.”

Lies vindt haar inspiratie in het christelijk geloof. “Mijn geloof in God en dat ik een eeuwig leven bij Hem heb ligt aan de basis van al mijn vrijwilligerswerk, zeker voor ZOA. We hebben een toekomst met Hem, dat geeft mij hoop!” Het geeft haar kracht en houvast in het dagelijks leven, maar bijvoorbeeld ook enthousiasme en vreugde om telkens met de collectebus op pad te gaan. Loop jij een rondje mee?

Wil jij ook je steentje bijdragen en een uurtje meelopen? 

Word collectant