Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronaleed in India

Artsen moeten kiezen welke patiënt zuurstof krijgt. India snakt naar adem.

mensen in ademnood

India lijdt onder de coronapandemie

"Iedere morgen staan we met angst en beven op. Bang voor welk slecht nieuws ons deze dag weer zal bereiken. We horen elke keer weer over een familielid of vriend die overlijdt”, zegt de Indiase Pradeepa aangeslagen. Het coronavirus grijpt in dit land dan ook razendsnel om zich heen.

In landen die ernstig lijden onder de coronapandemie biedt ZOA samen met andere organisaties binnen het Christelijk Noodhulpcluster – Dorcas, EO Metterdaad, Red een Kind, Tearfund, Woord en Daad – noodhulp.


Met name in India is de situatie de afgelopen tijd enorm verslechterd. Met zeer veel besmettingen, een grote druk op de gezondheidszorg en een tekort aan alles: van ziekenhuisbedden tot zelfs een plek in de crematoria. De situatie is mensonterend. Mensen zijn wanhopig. De wereld snakt naar adem.

Zuurstofgebrek

Pradeepa verloor een goed bekende van haar aan corona, Raja Suneetha, die 31 jaar werkte als docent voor een Woord en Daad-school in India. Raja had in eerste instantie milde klachten. Ze kreeg medicijnen en het ging goed. Totdat ze ineens gebrek aan zuurstof had.

De familie van Raja belde de ambulance, maar deze kwam door drukte veel te laat. Raja overleed in de ambulance.

De zorg kan alle zieken niet aan. Als je ziek wordt, moet je zelf voor zuurstof zorgen. We zeggen het altijd, maar ervaren het nu echt: ons leven ligt in Gods hand.

Ook jongeren

India bevindt zich midden in de tweede coronagolf. Waar de eerste golf, afgelopen zomer, nog redelijk mild verliep, slaat COVID nu in alle hevigheid toe. De situatie is erg zorgwekkend. De besmettingen lopen op en de ziekenhuizen puilen uit. De angst is voelbaar onder de bevolking, zegt Ebenezer Thomas van Woord en Daad in India: 

Er overlijden ook jonge mensen. Het is echt een chaotische situatie. Mensen zijn bang en komen hun huis bijna niet uit. In de ziekenhuizen is er een groot tekort aan zuurstof, ze kunnen de vraag niet aan. Ben je te ziek en verwachten de artsen dat je komt te overlijden? Dan moeten ze kiezen voor een patiënt met een grotere overlevingskans.

Niet voor niets is de wanhoop heel groot. Daarom komen we in actie.

Wat we doen?

De hulporganisaties zijn er voor de meest kwetsbaren in India en andere landen, waar zij werken met:

  • Voorlichting over hoe je jezelf tegen corona beschermt
  • Bescherming door schoon water, mondkapjes en quarantainecentra
  • Directe hulp zoals eten, medische en psychosociale hulp en zuurstoftanks

Samen zijn we er voor de meest kwetsbare mensen in India en andere landen, die ernstig lijden onder de coronapandemie. Help jij mee zodat zij weer opgelucht adem kunnen halen?

Doneer en help mensen in ademnood

Ik wil er samen met ZOA zijn om de wereld meer lucht te geven.