Overslaan en naar de inhoud gaan
Dawn Hoyle

Dawn Hoyle: van bankmanager tot landendirecteur

De Britse Dawn begon haar carrière in de bankenwereld. Maar in 2009 besloot ze een sabbatical te nemen. “Ik ontdekte dat ik met mijn genoten opleidingen en werkervaring in het bedrijfsleven echt een verschil zou kunnen maken in mensenlevens.” Ze gooide het roer radicaal om en werkte sindsdien al in Uganda, Vanuatu, Tanzania, Papoea Nieuw Guinea, Cambodja en Ethiopië.

Een radicaal ander pad

'Ik wil mijn talenten inzetten om een verschil te maken in de levens van andere mensen'

Elke keer als Dawn Hoyle een veldbezoek aflegt, is ze in tranen. “Niet van verdriet, maar omdat ik oprecht geraakt ben door zoveel veerkracht en hoop. Hoewel vluchtelingen in enorm kwetsbare omstandigheden verkeren, ben ik enorm onder de indruk van de wilskracht die velen van hen tonen om er iets van te maken. Dan weet ik weer waarom ik dit werk doe!”

Dawn heeft inmiddels al heel wat ervaring in de wereld van ontwikkelingswerk. Toch is de situatie in Ethiopië, waar ze sinds 2021 ZOA-landendirecteur is, uiterst complex. “In Ethiopië hebben we te maken met uiteenlopende crises veroorzaakt door de mens en de natuur, zoals droogte, burgeroorlog, interne vluchtelingen, vluchtelingen uit buurlanden… Het is elke dag schakelen en dat kan overweldigend zijn. Maar steeds opnieuw kijken we hoe we als team positieve verandering kunnen brengen.”

Voorrecht

Hoewel de realiteit waarin Dawn werkt rauw en uitdagend is, houdt ze erg van haar werk.  “Het scheelt dat ik een positief ingesteld persoon ben. Ik geloof dat ieder mens wat goeds in zich draagt. Daarbij houd ik van verandering. Dit is al het zesde land waar ik mag werken. Dat zie ik als een groot voorrecht. In elk land waar ik kom, word ik hartelijk verwelkomd door de lokale bevolking. Dat stemt me nederig. Zeker als ik bedenk hoezeer dat verschilt met hoe wij in onze westerse landen doorgaans migranten ontvangen.”

Goede naam

“Het helpt dat we als ZOA een goede naam hebben in Ethiopië. Dat komt omdat we bij noodhulp snel kunnen schakelen en onze logistiek op orde hebben. Maar waarin ZOA zich echt onderscheidt, is om ook te kijken naar de lange termijn. We willen niet dat vluchtelingen van voedselhulp afhankelijk blijven, maar zelfvoorzienend kunnen worden. En dan gaan we nog een stapje verder. We helpen mensen niet alleen om hun eigen groentetuintje op te zetten, maar leren ze ook meteen hoe ze hun extra geteelde groenten kunnen verkopen op de markt.”

Hoe kijk je naar vluchtelingen?

Het sleutelwoord hierbij is voor Dawn: versterken. “Het begint met hoe je naar vluchtelingen kijkt. Wij zijn hier niet om mensen even te komen vertellen hoe het moet, maar om te ondersteunen en te helpen, zodat mensen zelf weer verder kunnen. Mensen zijn zelf al sterk. Ja, ze zitten als gevolg van omstandigheden waar ze vaak niks aan kunnen doen in een kwetsbare positie. Maar vluchtelingen zijn enorm veerkrachtig. Dat raakt me elke keer weer als ik op veldbezoek ben.”

Grote vastberadenheid

“Zo ontmoette ik onlangs nog een jong meisje dat helemaal alleen vanuit Congo naar Ethiopië was gevlucht. Ze was op zichzelf aangewezen, maar toch vertelde ze me met grote vastberadenheid dat ze alle kansen aan zou pakken. Ze wist zeker dat het haar zou lukken om een beter leven op te bouwen. Dan ben ik tot tranen toe geroerd. Het is ontzettend inspirerend om te zien dat mensen zelfs in de meest ingewikkelde omstandigheden tot veel in staat zijn. Het horen van deze verhalen geeft me oneindig veel kracht en motivatie voor mijn werk."

Wij zijn er voor mensen die alles zijn kwijtgeraakt door een oorlog of een ramp. Met een team van zo'n 1000 collega's bieden we overal ter wereld noodhulp en helpen we bij de wederopbouw. Sluit je aan! 

Bekijk de vacatures