Overslaan en naar de inhoud gaan
Matrassen uitdelen

Slapen op de koude grond

Winterpakketten helpen de meest kwetsbare gezinnen in Syrië de winter door, zoals het gezin van de blinde Fayez Ibrahim. Fayez: “We kunnen geen matrassen betalen, daarom slapen mijn kinderen op een gerafeld matje.”

Doneer nu

hulp bij winterkou

De winter overleven in een uitgebrand huis

Tijdens het uitdelen van winterhulppakketten komen ZOA-medewerkers schrijnende situaties tegen. Zoals het gezin van de blinde Fayez Ibrahim dat na vijf jaar terugkeerde naar hun dorp en nu onder erbarmelijke omstandigheden leeft in een kaal en beschadigd huis.

Vijf jaar geleden ontvluchtte het gezin de oorlog en verbleef tijdelijk op een andere plek in Syrië. Toen het weer rustig genoeg was, keerden ze terug naar hun dorp dat ligt in het bergachtige gebied Quneitra waar de temperatuur in de winter tot onder het vriespunt zakt. Fayez' gezin bestaat uit zeven personen: zijn vrouw, drie jonge kinderen en zijn inwonende ouders.

Winterkou

Eenmaal terug in hun dorp ontdekten ze dat er niks van hun huis over was. “Het huis was verbrand en al onze spullen waren weg”, vertelt Fayez. Het gezin bivakkeert daarom nu in een kale, leegstaande woning. De vier muren en het dak zorgen slechts voor een beetje beschutting tegen de winterkou. “Door mijn handicap kan ik niet werken. Mijn vrouw maakt lange dagen als dagarbeider op boerderijen in het dorp. Het kleine beetje dat ze hiermee verdient, gaat op aan eten voor ons gezin.” Het schamele inkomen is niet genoeg om andere spullen van te kunnen kopen. “Mijn kinderen slapen daarom op gerafelde matjes op de koude vloer. We kunnen geen matrassen betalen.”

Snikken

Als Fayez het ZOA hulppakket ontvangt met daarin matrassen, dekens en zeil om de tocht in het huis te verminderen, barst hij in snikken uit. “Eindelijk kunnen mijn kinderen nu op een matras slapen.” Hoewel het hulppakket slechts basale goederen bevat, is het van grote waarde voor deze familie. Fayez is ook heel blij met de led-verlichting uit het hulppakket. “Nu kunnen we het geld voor kaarsen besparen. En het zeil zal ons beschermen tegen de winterse omstandigheden waardoor mijn gezin vaak ziek wordt.”

Pakket met hulpgoederen

Meest kwetsbaren

ZOA-landendirecteur Syrië, Marjanne van Vliet, vertelt dat de hulpgoederen naar de meest kwetsbaren gaan die zorgvuldig worden geselecteerd door middel van huis-aan-huis bezoek. “We zien ontzettend veel mensen in Syrië met een handicap als gevolg van de oorlog. En daarnaast kampen ze met veel psychisch leed. Mensen kunnen amper overleven. Daarom zijn de hulpkits die wij uitdelen met matrassen, dekens en warme kleding zo ongelooflijk belangrijk. Het helpt ze de winter door.”

Samen willen we er zijn voor gezinnen als die van Fayez door te zorgen voor bijvoorbeeld winterkleding of een kachel met voldoende brandstof voor de hele winter. Help je mee?

Doneer en laat vluchtelingen niet in de kou staan