Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit is waarom ZOA investeert in onderwijs 

Investeren in de toekomst van kinderen is belangrijk. Daar hoort naar school gaan bij. We leggen uit waarom dit belangrijk is.

kansen voor kinderen

Naar school gaan is belangrijk

Juist ook wanneer het niet vanzelfsprekend is, omdat je bijvoorbeeld op de vlucht bent of het door geweld in je dorp niet veilig is. ZOA investeert in onderwijs voor kinderen in crisisgebieden, want juist daar is het van groot belang dat de kinderen naar school gaan. Dit is waarom.

1. Het is de basis van je ontwikkeling

Of je nu in Nederland woont of in een conflictgebied, de basis van je ontwikkeling leg je op school. Naast lezen, rekenen en schrijven leer je er namelijk ook andere belangrijke levenslessen. Zoals respect hebben voor anderen of samenwerken. Klinkt vanzelfsprekend, maar voor kinderen in crisisgebieden is school een belangrijke plek om dit te leren.

2. Het vergroot de kansen voor later

Door naar school te gaan en te werken aan hun kennis en ontwikkeling, hebben de kinderen later betere kansen op de arbeidsmarkt. Bovendien leren ze er om zelfstandig te zijn. Zo krijgen de kinderen ook les in andere nuttige vaardigheden. De kinderen in Oeganda leren bijvoorbeeld in de schoolmoestuin hoe ze zelf voedsel kunnen verbouwen.

3. Het is goed voor de economische ontwikkeling van een land

Onderwijs draagt bij aan de wederopbouw van een land. Wanneer een hele generatie geen onderwijs krijgt, heeft dat grote gevolgen voor de toekomst van een land. Terwijl een grotere kans op werk op de lange termijn juist een positieve impuls heeft op de economische ontwikkeling. Zo krijgen kinderen in Sri Lanka onder andere Engels en computerles.

4. Het vermindert criminaliteit

Vooral jongeren die niet naar school kunnen missen vaak uitdaging. Uit verveling of om aan geld te komen belanden veel jongeren vaak in de criminaliteit. Door hen te helpen een vak te leren, wil ZOA hen laten zien dat het ook anders kan. Dankzij de training zijn de jongeren zelf in staat om een eigen salaris te verdienen.

5. Het voorkomt nieuwe conflicten

Het opvangen van grote groepen vluchtelingen is voor de lokale bevolking niet altijd makkelijk. Zeker als de vluchtelingen voorzieningen aangeboden krijgen die er anders ook niet in het dorp waren kan dit zorgen voor veel onbegrip en weerstand. Daarom zijn op onze scholen naast vluchtelingenkinderen ook kinderen uit de host community welkom. Dit zorgt voor meer begrip en heeft daarnaast een positief effect op de onderlinge verhoudingen.

6. Het biedt afleiding

Een oorlog of hevig geweld gaat niemand in de koude kleren zitten. Zeker kinderen hebben vaak op zeer jonge leeftijd al heftige dingen meegemaakt. School biedt voor deze kinderen een goede afleiding. Daarnaast bieden we hen, wanneer nodig, hulp bij het verwerken van trauma’s.

7. Iedereen heeft er recht op

Kinderen hebben zelf geen invloed op waar ze geboren worden of wat er in hun omgeving gebeurt. Maar elk kind verdient de kans om naar school te gaan, zodat ze ook in de toekomst een eerlijke kans hebben om te overleven.

Samen zijn we er voor kinderen die gevlucht zijn. Met jouw steun kunnen we ervoor zorgen dat zij weer onderwijs krijgen. Help je mee zodat zij een nieuwe toekomst tegemoet gaan?

Ja, ik help mee voor kinderen op de vlucht

Met een gift van € 25 is bijvoorbeeld het schoolgeld van één kind betaald om een jaar lang naar school te kunnen.