Overslaan en naar de inhoud gaan

Draag licht voor vluchtelingen

Kun je met een T-shirt bijdragen aan noodhulp? Wel met die van kunstenaar André Bikker! Wie zijn T-shirts bij hem koopt, steunt ZOA. En wie ze draagt, kan er wellicht met anderen over praten. Zo kun je een beetje licht en hoop geven aan kwetsbare mensen op de vlucht. En alle beetjes helpen! 

Bestel een lichtdrager 

 

Kunst in actie

Kunstenaar André Bikker: ‘Niet zomaar een shirt met een leuke print’

“Ik weet dat het misschien wel symbolisch is, een druppel op de gloeiende plaat. Maar met het dragen van dit T-shirt kunnen we wel het verschil maken voor mensen op de vlucht. Samen kunnen we licht brengen”, zegt kunstenaar André Bikker. De shirts heten niet voor niets Lichtdragers. Van elk verkocht shirt gaat 10 euro naar ZOA.

Op de T-shirts beleeft stripfiguur Mada verschillende avonturen. Zo staat hij op de één met zijn armen wijd open voor een deur, als teken van gastvrijheid. Bij een andere voorstelling steekt hij een ster aan in de nacht, want - zo zegt André: “Het licht van één ster fonkelt klein, maar samen wijzen ze de weg in de nacht.” De T-shirts en een kunstwerk met de stripfiguur Mada zijn onderdeel van de reizende expositie  LICHT voor mensen op de vlucht, die in kerken, instellingen en op scholen te bezoeken is. Meer dan twintig kunstenaars doen eraan mee. Met hun werken laten zij hun compassie zien voor vluchtelingen en steunen zij het werk van ZOA. Een van hen is dus André.

Vluchtelingen

André, die de Lichtdragers bedacht en ontworpen heeft, zet zich al heel lang in voor kwetsbare mensen op de vlucht. “Ik woon in een multiculturele wijk in Doesburg en daar ontmoet ik vluchtelingen op straat. Voor volwassenen heb ik een kunstproject opgezet, waarin zij zichzelf voorstellen aan de bewoners van de stad via portretten en een film. Ze vertellen over hun vlucht, hun reis, hun dromen en verwachtingen. Voor vluchtelingenkinderen in het Apeldoornse AZC zet ik mij in via stichting Vrolijkheid – Arts Projects in Dutch Refugee Camps. Mijn bijdrage aan de reizende expositie LICHT ligt in het verlengde daarvan.”

Waarom vind je het belangrijk om je voor vluchtelingen in te zetten?
“Ons geloof bestaat niet alleen uit het doen van voorbede en bijbelstudie, maar mag ook zichtbaar zijn in ons leven, waarmee we iets laten zien van Gods Koninkrijk. Dat kan heel dichtbij, door gastvrij te zijn voor vluchtelingen in Nederland, maar ook ver weg. In de crisisgebieden waar ZOA werkt, zoals in Colombia, Ethiopië en Myanmar.”

Waarom juist vluchtelingen?
“Dat mensen moeten gaan lopen, huis en haard moeten achterlaten, vind ik heel erg. Het is een teken dat de wereld in disbalans is. Sommigen vallen mij aan en zeggen: ‘Ja, maar er zitten ook economische vluchtelingen bij’. Dan zeg ik: ‘Klopt, ze hebben inderdaad niets, maar hoe komt dat? Zij betalen nogal eens de prijs voor onze manier van leven. Omdat wij het hier zo goed willen hebben, worden hun landen leeggeplunderd en verdienen ze drie keer niets. We wijzen daarbij graag met een beschuldigende vinger naar landen als China, maar ruim tweehonderd jaar geleden deden wij niet anders.’ Mijn verre overgrootouders waren VOC-regenten in Amsterdam, die zich bezondigd hebben aan uitbuiting en slavenhandel. Dus met deze actie zit er bij mij ook iets in van: als ik het anders kan doen, graag. Laten we allemaal eerlijk naar onszelf en onze manier van leven (blijven) kijken.”

Behalve T-shirts laat je ook een kunstwerk meereizen op de expositie LICHT?
“Het is een soort schaakbord, waarbij een zwart blok omhoog wordt geduwd door het licht eronder. Zo verschijnt een wit kruis en de stripfiguur Mada staat er geschrokken en verbaasd naar te kijken. Ik denk dat vluchtelingen vaak met zo’n zwart blok op pad gaan, beheerst door het kruis dat ze moeten dragen, namelijk van ontworteling, onveiligheid en angst. Vaak ook losgescheurd van familie. Een tweede laag is dat we als wereldwijde gemeenschap gebukt gaan onder onze zonden en die van onze voorouders, als een soort rugzak die we allemaal meesjouwen. Maar dan breekt de derde laag door: het licht van Jezus. Durven we het licht, de genade en vergeving in te zetten om onze pijn onder ogen te zien en de kracht van Jezus te erkennen? Vanuit Zijn opstandingskracht breekt de genade door en wordt het licht. Daarmee kunnen we perspectief bieden aan onze naaste.”

Geloof handen en voeten geven, is voor jou heel essentieel. Waarom?
“Het gevaar is dat we van Jezus een soort wasmiddel maken: wij gooien onze fouten in de wasmachine en Jezus wast onze fouten en zonden weg. Maar als dat het enige is, dan hebben wij het niet begrepen. Want geloof in Jezus heeft consequenties. Jezus vraagt Hem te volgen, als een discipel, en bijvoorbeeld Mattheüs 25 in praktijk te brengen: wie heb je te eten en te drinken gegeven?

Waar staat Mada symbool voor?
“Als je de letters omdraait staat er Adam. Voor mij is Mada de karikatuur van een mens: eentje die een beetje naïef is, zoekend, zo van: ik doe mijn best, maar weet niet of het zin heeft. Mada is misschien wel een karikatuur van mij. Maar in onze naïviteit en zoektocht kunnen we wel kijken wat we voor anderen kunnen betekenen.”

Wat hoop je te bereiken?
“Sowieso mensen aan het nadenken zetten. Als je een T-shirt draagt, hoop ik dat mensen gaan vragen: waarom heb je een compassie voor vluchtelingen? Wat wil je ermee zeggen? Wat is ZOA? De voorstellingen linken aan een universele beeldtaal. Omdat het universeel is, kun je erover praten.”

Dat moet je wel willen.
“Haha, ja, vaak worden deze T-shirts gedragen door mensen die uitgesproken in het leven staan. Je moet niet bang zijn om erover te praten. Het is dus niet zomaar een shirt met een leuke print.”

De Lichtdragers zijn gemaakt van biologisch katoen. Voor de dames zijn er getailleerde modellen met een v-hals, voor de mannen zijn er shirts met een ronde hals. Van elk verkocht T-shirt (€29,-, inclusief verzendkosten) gaat €10,- naar ZOA, waardoor wij weer licht kunnen brengen aan vluchtelingen in moeilijke omstandigheden.

Bestel een T-shirt