Overslaan en naar de inhoud gaan

Droogte veroorzaakt een domino-effect

De droogte in Ethiopië is een stille ramp die zich onvermoeibaar voortzet, jaar na jaar. Inwoners van dit uitgestrekte land zijn al generaties lang gewend aan de grillen van de natuur, maar de huidige droogteperiodes zijn buitengewoon verwoestend.

Doneer nu

Lieuwe Siebe de Jong, fotograaf en filmmaker bij ZOA:

"Dit is een heel vreemd tafereel"

“Dit lijkt misschien een gewone foto, maar voor de Ethiopiërs in Oromia is dit een heel vreemd tafereel. Dieren hebben namelijk een duidelijke rolverdeling. Met koeien ploeg je, met ezels haal je water. Dehab Kiran verloor al haar koeien door de droogte en is nu genoodzaakt met haar ezel te ploegen. Dat is niet alleen veel arbeidsintensiever omdat er twee mensen voor nodig zijn. Zolang de ezel ploegt, kan er geen water worden gehaald. Zo heeft de droogte een grote impact, niet alleen op haar, maar op honderdduizenden mensen in het oosten van dit bijzondere land.”

De bewoners van Oromia, net als zoveel andere delen van Ethiopië, worstelen om te overleven. Ze worden gedwongen om creatieve oplossingen te bedenken om de gevolgen van de droogte te trotseren. Kinderen moeten langere afstanden afleggen om water te halen, terwijl boeren zoals Dehab Kiran zich genoodzaakt zien hun traditionele landbouwmethoden aan te passen. Het is een overlevingsstrijd die wordt gevoerd in een onverbiddelijke omgeving.

De aanhoudende droogte in Ethiopië is geen kortstondige crisis, maar een symptoom van de bredere klimaatverandering. Het herinnert ons aan de noodzaak van duurzame oplossingen om de meest kwetsbare gemeenschappen weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Doneer en help mensen die getroffen worden door klimaatverandering