Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurzaamheid bij ZOA

ZOA is actief op veel terreinen die raakvlakken hebben met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Veel van onze projecten zijn gericht op de gevolgen van klimaatverandering. ZOA neemt daarin ook haar eigen verantwoordelijkheid en streeft naar een duurzame bedrijfsvoering.

van gerycycled papier tot boomaanplant

Circulair en maatschappelijk verantwoord

Voor ons kantoor in Apeldoorn gebruiken we enkel groene energie. In 2016 zijn we een overeenkomst aangegaan met een partij die honderd procent gerecycled kantoor- en hygiënepapier levert, geproduceerd van ZOA’s eigen oud-papier. Dit maakt het proces een voorbeeld van circulaire economie.

Maatschappelijk verantwoord inkopen

Arbeidsomstandigheden en milieukwesties bij (buitenlandse) leveranciers hebben ook invloed op de duurzaamheid van onze organisatie. Onderwerpen als kinderarbeid, biodiversiteit, corruptie, energieverbruik of discriminatie staan daarbij voorop. We kopen waar mogelijk in met fairtrade of biologisch keurmerk.

Honderd procent klimaatneutraal

We hebben de ambitie onze wereldwijde ecologische voetafdruk te verkleinen. In het strategisch plan 2019-2022 'Every life matters' (download pdf, 9,1MB) staat bijvoorbeeld dat ZOA alle landenkantoren CO2-neutraal wil maken. Ter ondersteuning van de programmalanden maken onze collega’s veel vliegreizen. In 2011 hebben we daarom besloten een langetermijnproject te starten van boomaanplant in Ethiopië. Hiermee compenseren we de CO2-uitstoot van onze intercontinentale dienstreizen voor honderd procent.

Zonnepanelen op het kantoor van ZOA

ZOA heeft geïnvesteerd in het reduceren van energieverbruik. Zo is alle TL-verlichting op het ZOA-kantoor in Apeldoorn vervangen door ledlampen in combinatie met aanwezigheidssensoren. Ook is een energiezuinig ventilatiesysteem geïnstalleerd. En het dak van het kantoor ligt vol met dubbelzijdige zonnepanelen die een deel van het jaarlijkse energieverbruik compenseren.

Investering in lokale economie

We nemen onze diensten en producten waar mogelijk lokaal af. Naast het financiële aspect is ook duurzame bedrijfsvoering een aspect dat meeweegt bij de selectie van leveranciers.