Overslaan en naar de inhoud gaan
Jongetje in Zuid-Sudan

Een dagloner van acht jaar oud

ZOA-medewerker Milou de Bruijne ontmoet op straat in Uganda een jongetje van acht jaar oud. Snikkend vertelt hij dat hij het geld dat hij die dag heeft verdiend, is kwijtgeraakt: net iets meer dan 1 euro.

column milou de bruijne

Meer oog voor mensen

April 2020. Ik loop van mijn werk naar huis; een wandeling van zo’n 15 minuten. Een jongetje van ongeveer acht jaar oud loopt een stukje voor me. Op zijn hoofd draagt hij een grote rieten mand met mango’s. Zijn schouders schokken.

Uganda zit net in een forse lockdown. Waar ik me normaal gesproken door een wirwar van auto’s, brommers en straatverkopers een weg moet banen om op mijn werk te komen, is het nu ongekend stil op straat. Het is net of ik in die stilte, die rust, meer oog krijg voor de mensen om me heen.

Milou de Bruijne

Als ik dichterbij kom, zie ik dat het jongetje huilt. Snikkend vertelt hij me dat hij het geld dat hij die dag heeft verdiend kwijt is geraakt. Hij durft niet naar huis. Ik vraag hem om hoeveel het gaat. ‘5000 shilling’, antwoordt hij. Mijn hart breekt. Omgerekend is dat net iets meer dan 1 euro.

Inmiddels werk ik niet meer in Uganda, maar in Zuid-Sudan. Een prachtig land met een enorme potentie. Maar ook een land dat kampt met aanhoudend conflict, een diepe economische crisis en ernstige overstromingen die elk jaar heftiger worden als gevolg van klimaatverandering. Op dit moment hebben meer dan 7 miljoen mensen ernstige voedseltekorten. In sommige gebieden waar ZOA werkt, is de situatie zo nijpend dat hongersnood dreigt als er niet acuut actie ondernomen wordt.

Het jongetje in Uganda doet me keer op keer beseffen dat achter al die miljoenen mensen een verhaal schuilgaat. Het stelt me ook voor de vraag: hoeveel oog, oor en ruimte heb ik in de drukte van elke dag voor hen die mijn pad kruisen, ver weg of dichtbij? Zeker nu we onze tijd noodgedwongen vooral thuis doorbrengen en de (wereldwijde) ongelijkheid stijgt, is die vraag wat mij betreft relevanter dan ooit.

Lees meer over Zuid-Sudan