Overslaan en naar de inhoud gaan

Een glimpje hoop op vrede

Voor het eerst in zeven jaar wordt er niet gevochten in Jemen. Vorige week stemden de strijdende partijen in met een staakt-het-vuren. “Er is een glimpje hoop op vrede”, zegt ZOA-medewerker Gerrianne Pennings.

ZOA team is blij maar afwachtend

Opluchting in Jemen

Ze kunnen het nog bijna niet geloven. ZOA medewerkers in Jemen wachten af hoe het verder gaat. Maar voor nu is er rust in het land. Even geen bombardementen en luchtaanvallen. Even geen schuilkelders. “De opluchting is enorm”, vertelt Gerrianne Pennings van ZOA in Jemen aan Groot Nieuws Radio.

“Mensen hier zijn heel erg blij”, zegt Gerrianne. “We zijn allemaal positief verrast. Voor het eerst in jaren een staakt-het-vuren. Het is ongelooflijk.” De Verenigde Naties bereidden een wapenstilstand voor, waarmee vorige week werd ingestemd. De afspraak is dat er twee maanden niet gevochten wordt in het land, waar zich een humanitaire ramp afspeelt onder de bevolking.

“Deze wapenstilstand biedt voor het eerst in jaren een glimpje hoop op vrede en een toekomst”, zegt ze. “De afgelopen maanden waren heel zwaar hier, met veel luchtaanvallen en veel gevechten. En juist nu de Ramadan begint, een periode van vasten en reflectie, is er even rust en pauze. Dit betekent heel veel voor de Jemenieten. Ze willen niets anders dan vrede, hun land heropbouwen en een toekomst voor hun kinderen.”

Schepen met brandstof

Tijdens het bestand kan brandstof naar het land vervoerd worden. Het gebrek daaraan was een cruciaal probleem in de afgelopen weken, vertelt Gerrianne. “Zonder brandstof ben je nergens. Onze staf kon bijna niet meer naar kantoor komen omdat ze dagenlang in de rij moesten staan voor een beetje benzine. Gelukkig zijn de eerste schepen met brandstof al aangekomen. De basisvoorzieningen kunnen nu weer op gang komen.”

Tegelijk houdt het ZOA-team een slag om de arm. “We zijn nog maar net aan het begin. We gaan de komende weken rustig in de gaten houden wat er gebeurt. Het is nu nog veel te vroeg om te beoordelen of dit bestand een langdurig blijvende impact zal hebben. Dat hopen we natuurlijk wel heel erg.”

Als de vrede blijft, zal het gemakkelijker worden om financiering te krijgen voor ZOA’s projecten in het land, zegt Gerrianne. “Als dit een bestand op lange termijn wordt, dan gaat het deuren openen voor de wederopbouw in het land, waarvoor ZOA zich wil inzetten.”

Luister het hele interview op Groot Nieuws Radio: