Overslaan en naar de inhoud gaan

ZOA helpt bij evacuaties na damdoorbraak Oekraïne

Het team van ZOA in Oekraïne deelt water en voedsel uit aan mensen die getroffen zijn door de overstromingen als gevolg van de dambreuk bij Cherson. Er zijn vooral zorgen voor de langere termijn. Anne Dinkelman: “De hoop die langzaam weer terugkwam, is nu in één klap weggespoeld.”

Dam doorbraak in Oekraine
Lees meer

STUWMEER WAS BELANGRIJKE BRON VOOR DRINKWATER

'Het oogstseizoen kunnen we dit jaar wel vergeten'

Duizenden mensen zitten zonder eten en drinkwater na de doorbraak van de stuwdam in de Djnepr bij Cherson. Complete gebieden aan beide zijden van de frontlinie staan onder water. Hoewel er maar weinig mensen daadwerkelijk zijn geëvacueerd, richt deze overstroming vooral schade aan op de lange termijn. Een gesprek met ZOA-hulpverlener Anne Dinkelman in Oekraïne.

Wat kan ZOA betekenen in dit gebied?

“Sinds het Russische leger hier verdreven is, zijn we al aan het werk in de provincie Cherson. We konden daardoor snel helpen. Hoewel het gebied heel groot is, wonen er toch maar relatief weinig mensen. Door de oorlog zijn de meeste mensen al gevlucht. De mensen die zijn achtergebleven zijn mensen die absoluut niet weg willen of kunnen. Bedenk wel dat het gebied nog steeds niet veilig is door Russische beschietingen en raketaanvallen. De mensen die hier nog zijn, zijn vaak minder mobiel, zoals ouderen. Of echte diehards die bij hun eigen bezittingen willen blijven. Van de in totaal 16.000 nog aanwezige mensen in het gebied zijn er misschien maar 1000 geëvacueerd, en dan nog tijdelijk en dichtbij, zodat ze snel weer terug kunnen. Op dit moment delen we dan ook vooral drinkwater en voedsel uit aan de achtergebleven mensen. We doen dat in samenwerking met lokale kerken die de omgeving en de mensen goed kennen.”

Hoe verwoestend is deze overstroming?

"Er is natuurlijk veel schade aan woningen, gebouwen en infrastructuur. Het waterpeil is alweer aan het zakken, en daarna kunnen we die schade opmaken. Ik maak me echter vooral zorgen op de langere termijn. Dit stuwmeer is een belangrijk waterbekken voor drinkwater in de omgeving. Een groot deel van het waterleidingsysteem is daarvan afhankelijk. Dat wordt een heel groot probleem in de toekomst", vertelt Anne.

Anne Dinkelman, met wie het interview gehouden wordt

"Maar het water wordt ook gebruikt als koelwater voor de nabijgelegen kerncentrale. Zonder koelwater loopt die gevaar. Er is een noodvoorraad, maar ik weet niet hoe lang ze daar mee vooruit kunnen. Dit gebied leeft van akkerbouw, en daarvoor is deze overstroming funest. Het is voorjaar, dus de eerder ingezaaide gewassen kwamen net op. Door de kracht van het water is dat nu over een enorme oppervlakte weggespoeld. En juist in de noordelijker gelegen gebieden is er nu een watertekort waardoor ook daar het oogstseizoen verloren is gegaan. Dit moest het eerste oogstseizoen weer worden sinds de Russen verdreven zijn. Er was weer wat hoop onder de mensen na alle ellende, maar die is nu vervlogen. En tenslotte staan er nu ook een aantal beschermde natuurgebieden onder water. We vrezen voor schade aan die bossen en de dieren die daar leven.”

Welke rol speelt het conflict bij hulp en herstel?

“Doordat er nog steeds beschietingen zijn en het niet veilig is, gaat alles veel trager en moeilijker. Er kunnen ook overal mijnen liggen die door het water zijn verplaatst of minder vindbaar zijn. Het herstel van de dam, het waterleidingsysteem, landbouwgebieden en veel andere dingen zal heel moeizaam worden.”

Hoe gaat het met de hulp aan de andere kant van het front?

“Daar hebben we helaas totaal geen zicht op. We horen verontrustende geluiden dat er daar helemaal geen hulp is. President Zelenski heeft de VN al opgeroepen om daar in te grijpen en hulp te bieden, maar ik denk dat dat te gevaarlijk is. Het is heel triest.”

Op welke hulp focust ZOA op dit moment?

Op dit moment helpen we met de meest urgente behoeften zoals drinkwater, voedsel en hygiëneproducten. Dit delen we uit aan mensen die achtergebleven zijn in het gebied. We doen dat in samenwerking met lokale kerken die de omgeving en de mensen goed kennen. We staan in nauw contact met partners en andere organisaties om te kijken waar we de mensen verder het beste mee kunnen ondersteunen.

De damdoorbraak bij Cherson heeft grote gevolgen. Duizenden mensen konden niet geëvacueerd worden en zijn achtergebleven in het rampgebied. Zij hebben dringend voedsel en drinkwater nodig. Help je mee met een gift zodat ze er niet alleen voor staan?

Word donateur en maak hulp mogelijk

Als donateur stel je ZOA in staat om bij een ramp direct in actie te kunnen komen met noodhulp. En zodra de situatie het toelaat mensen te helpen bij het opbouwen van een nieuwe toekomst. Je kunt ook als kerk of bedrijf doneren.