Overslaan en naar de inhoud gaan
Kinderen op de vlucht in de jaren zeventig

Hoe is ZOA ontstaan?

De afkorting ZOA staat voor Zuidoost-Azië, de regio waar we in 1973 begonnen met ons werk. In dat jaar ontvluchtten duizenden Vietnamezen in gammele bootjes hun geboorteland. Drie Groningse studenten voelden zich geraakt door de nood, kwamen in actie en zamelden geld in voor deze ‘bootvluchtelingen’.

een succesvolle Inzamelactie 

Vietnam, Laos, Cambodja

De inzamelactie van de Groningse studenten was zo’n succes dat ze veldwerkers naar het gebied konden sturen om de vluchtelingen te helpen. Via Vietnam breidden ze hun werkterrein uit naar de buurlanden Laos en Cambodja. Daarmee werd ook de naam 'ZOA' een feit: ‘Zuidoost-Azië’.

50 jaar later

Tegenwoordig is ZOA wereldwijd actief. We werken in minstens 13 landen in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. ZOA is uitgegroeid tot een professionele organisatie, maar onze naam en onze missie zijn nog altijd hetzelfde. We weten ons ook nog steeds gedreven door dezelfde bewogenheid als toen. En ook al heeft onze naam de oorspronkelijke betekenis verloren, ons doel is gelijk gebleven: we steunen slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten, zodat zij zichzelf weer kunnen redden.

Meer over de missie van ZOA