Overslaan en naar de inhoud gaan
Kinga vangt 11 vluchtelingen op in haar kleine huis

Helden aan de grens 

Haar huisje is klein, maar haar deur staat wijd open. Kinga vangt elf vluchtelingen op in haar woning in Hongarije, net over grens met Oekraïne. Ze is één van de vele lokale helden, die mensen op de vlucht voor het Russische oorlogsgeweld ondersteunen.

zoa steunt lokale inzet

Inwoners grensgebied schieten te hulp

Samen met medewerkers van ZOA deed Kinga afgelopen weekend inkopen in lokale supermarkten voor de vluchtelingen in haar buurt. Met een flinke lading eten, drinken, luiers, toiletpapier en schoonmaakmiddelen kunnen ze weer even vooruit.

Inwoners zijn ongelooflijk behulpzaam, merkte Joël Voordewind, speciaal ambassadeur van ZOA tijdens zijn bezoek aan de Oekraïens/Hongaarse grens afgelopen week. “Een eigenaar van een supermarkt bijvoorbeeld gaf ons korting en een heleboel extra spullen voor de vluchtelingen”, vertelt hij. Buurthuizen, kerken en sporthallen zijn in razend tempo ingericht als opvangcentra. Inwoners zorgen voor matrassen en brengen de vluchtelingen eten en drinken.

Blij en verdrietig

Dorina van 14 en Camilla van 9 zijn blij met hun plekje in het huis van Kinga. Hun moeder kon meteen aan het werk in een lokale fabriek. Hun vader is nog in Oekraïne. Dat geeft een dubbel gevoel. Mannen mogen de grens niet over en zijn bang voor een dienstplicht.

Het zijn overwegend vrouwen en kinderen die hun toevlucht over de grens zoeken. Onder tranen trekken ze de buurlanden van Oekraïne in, terwijl hun echtgenoten en vaders achterblijven in oorlogsgebied. “Ik ben blij maar verdrietig tegelijk”, vertelt een meisje van 17 aan een ZOA medewerker. “Mijn moeder is al in Portugal, maar mijn vader en broer zijn nog in Kiev. Ik maak me grote zorgen om hen.”

Wie geen familie in de buurt of verder in Europa heeft, is afhankelijk van hulp die lokaal geboden wordt. Veel vluchtelingen die in Oekraïne in armoede leven, hebben geen geld om verder te reizen.

Dorina van 14 en Camilla van 9

Muziek en een overdenking

In het Hongaarse grensdorp waar pastor Istvan woont, is de hele gemeenschap in touw. De 2000 inwoners vangen 150 vluchtelingen op. Ze koken voor hen en zorgen voor dekens en matrassen.

“Hartverwarmend”, zegt Voordewind. Ook hier bracht ZOA een grote voorraad levensmiddelen en non-food producten om in eerste levensbehoeften te voorzien. Pastor Istvan zorgt daarnaast voor geestelijke ondersteuning. Iedere dag rust hij de moeders en kinderen toe met muziek en een overdenking.

Pastor Istvan

Langere termijn

Als lid van het Christelijk Noodhulpcluster verzorgt ZOA samen met andere organisaties noodhulp aan de grens. Deze hulp bestaat onder meer uit het ondersteunen van lokale helden als Kinga en pastor Istvan met zijn dorpsgenoten.

Tegelijk bekijkt ZOA deze week wat de komende tijd verder aan hulp nodig is. “We moeten klaar zijn voor de langere termijn”, zegt Voordewind. “Deze crisis kan nog lang voortduren.”

ZOA medewerker Hielke Zantema in een van de sporthallen waar vluchtelingen worden opgevangen

Het oorlogsgeweld neemt toe en hulp is hard nodig. Samen met het Christelijk Noodhulpcluster is ZOA er voor de Oekraïners door hulp te bieden in de vorm van opvang, voedsel, dekens, bedden en traumazorg. Dit doen we zowel in Oekraïne als in de omliggende landen waar de vluchtelingen stranden. Help je mee?

Ja, ik help mee aan noodhulp in Oekraïne