Overslaan en naar de inhoud gaan
Heleen Smit

Heleen speelde ‘bootvluchtelingetje’ met haar poppen

Als kind al was ze geraakt door het leed van vluchtelingen. En dat verwerkte ze in haar spel. Inmiddels is Heleen Smit al zeker tien jaar collectant voor ZOA. “Ik ben blij dat ik op deze manier iets kan doen voor mensen in nood”, vertelt ze.

Heleen Smit uit Noordwijkerhout is collectant voor ZOA

‘Het lot van vluchtelingen greep me als kind al aan’

“Waar is Heleen?” vroegen haar ouders zich geregeld af. En dan vonden ze hun dochter weer: in het schuurtje bij haar oma, die vlakbij woonde. Uren speelde ze daar ‘bootvluchtelingetje’ met haar poppen. “Het lot van vluchtelingen greep me als kind al aan”, vertelt Heleen Smit uit Noordwijkerhout. “En dat verwerkte ik in mijn spel.”

In haar kindertijd zag Heleen de beelden van honderdduizenden Vietnamezen die hun land in kleine bootjes ontvluchtten, nadat de oorlog in 1975 ten einde was gekomen. “Ik speelde dat mijn poppen in kleine bootjes zaten, en maar bleven rond dobberen op zee.”

Inmiddels is ze 51 jaar en al zeker tien jaar collectant voor ZOA, tijdens de jaarlijkse nationale collecteweek in het voorjaar. “Ik wil als christen graag opkomen voor mensen die het moeilijk hebben”, vertelt ze. “Door te collecteren voor ZOA kan ik een steentje bijdragen.”

Heleen hoorde al op jonge leeftijd over ZOA, maar leerde de organisatie pas echt kennen toen ze collectant werd. “Ik organiseerde altijd de collecte voor het Longfonds. Een oudere man in ons dorp die dat voor ZOA deed, vroeg mij om hem te helpen als collectant. Daar kon ik geen nee tegen zeggen.”

Als ze de kans krijgt, vertelt ze aan de deur graag over het werk van ZOA. “Je kunt je soms zo machteloos voelen als je in het nieuws ziet wat vluchtelingen allemaal doormaken”, zegt ze. “Het feit dat ZOA als christelijke organisatie mensen helpt, spreekt me erg aan. Ik ben blij dat ik op deze manier iets kan doen voor mensen in nood.”

Foto: Elisabeth Ismail